Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Daži ieteikumi rožu kopšanā (4)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Pareizi iestādīts un kopts rožu krūms priecē vairākus gadu desmitus. Jāņem vērā daži nosacījumi rožu audzēšanai.

Rozēm patīk saulainas un gaišas vietas. Augsni vēlams pielabot ar kompostu un kūtsmēsliem. Mālainā augsnē būtu jāiestrādā bagātināta un neitralizēta kūdra.

Īpaša vērtība ir jāvelta rožu stādīšanas dziļumam!

Potējuma vietai jāatrodas 35 cm dziļumā zem zemes. Tādā veidā tiek būtiski palielināta rožu salizturība.

Pavasarī rozes atsedz pakāpeniski. Aprīlī, kad sāk veidoties jaunie pumpuri, ir labi pamanāmi visi ziemā radušies bojājumi. Brūnos un aizlūzušos dzinumus nogriež. Noņem vai izlīdzina uzbērto mulču vai zemi. Pavasarī laiks var būt nepastāvīgs, tāpēc spēcīgu salnu gadījumā rožu krūms būtu jāpiesedz (plēve, agroplēve utt.).

Maijā intensīvi aug jaunie dzinumi, tāpēc rožu augsnei jābūt pietiekami mitrai un labi mēslotai. Var mēslot ik pēc divām nedēļām.

Jūnijā parādās pirmie ziedi, bet nesnauž arī kaitēkļi. Laputis parādās lapu un kātu virspusē, bet citi kaitēkļi - rožu cikādes, tripši, tīklērces - dzīvo lapu apakšā. Jālieto kāds no plašā sortimentā piedāvātajiem insekticīdiem (decis, fastah, aktara).

Karstā vasaras laikā rozēm nevajadzētu trūkt mitruma.

Taču iesakām laistīt retāk bet vairāk. Vēlams regulāri izgriezt pārziedējušos ziedus, lai netraucētu veidoties jaunajiem.

Lai nepārsteigtu tādas rožu sēnīšu slimības kā miltrasa un lapu brūnplankumība (uz lapām brūngani plankumi, vēlāk augs zaudē gandrīz visas lapas), palīdzēs profilaktiska miglošana ar kādu no fungicīdiem (amistar, euparen utt.). Miglot vajadzētu vasaras sākumā un vidū, pirms brūnplankumainības izraisītā lapu krišana ir iestājusies. Rudenī apturēt brūnplankumainību būs ļoti grūti. Augustā noziedējušos ziedus turpina izgriezt. Augusta vidū samazina vai pārtrauc mēslošanu ar slāpekli saturošiem minerālmēsliem. Nevajag pieļaut rožu sēklu nobriešanu.

Ja rudenī rožu krūms ir veselīgs un ar labu lapojumu, tad rozes salizturība būs krietni palielinājusies. Rozes ieziemot vajadzētu sākt, gaisa temperatūrai tuvojoties nullei grādu pēc Celsija. Vīteņrožu un augststumbra rožu pieliekšanu vajadzētu veikt, kamēr gaisa temperatūra ir virs nulles.

Ieziemošana

Rudenī rožu dzinumus ieteicams saīsināt apmēram uz pusi. Tievākos un vājākos dzinumus saīsina vairāk. Rožu krūmi noteikti jāaprauš ar zemi vai mulču (nevis kūdru). Arī sausas lapas un egļu zari virs tām palīdzēs augam pārziemot.

Labs materiāls rožu ieziemošanai ir arī ozolu lapas – tās nepūst tik ātri kā citas. Lai nesavairotos slimību ierosinātāji, nobirušās rožu lapas gan rudenī noteikti jāsavāc un jāsadedzina. Lai nodrošinātos pret lapu tumšplankumainību, rūsu un miltrasu, rudenī rozes arī profilaktiski jāmiglo. Un vēl – ziemas guļā tām jādodas sausām, īpaši būtiski tas ir vīteņrozēm, augststumbra un arī krūmu rozēm. Vīteņrozes ieziemošanas procesā ir jānoliec pie zemes. Augstumbra rozes ieziemo stateniski vai arī ieziemo, noliecot pie zemes.

Šīs rozes ziemai gatavo īpaši rūpīgi: vispirms egļu vai priežu zaros ievīsta vainagu un aptin ar agrotīklu, tad liec pie zemes uz egļu vai priežu zariem. Svarīgi nenokavēt īsto brīdi, jo, sākoties salam, stumbri kļūst mazāk elastīgi un liecot var nolūst.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu