Zemnieku saimniecība “Adzelvieši”
Saimniecība lielā platībā audzē kaņepes, no kuru sēklām ražo kaņepju sviestu, aizdaru un eļļu. Šī ir lieliska vieta, kur iepazīties ar kaņepes plašajām izmantošanas iespējām, tās pielietošanu pārtikā, kaņepju šķiedras apstrādē un izmantošanā. Uzzinot Latvijas kaņepju audzēšanas vēsturi, izrādās, ka pirms Padomju Savienības kaņepes bija ļoti populārs augs, kas tika audzēts, lai izmantotu gan tekstilam, gan ēšanai. Tagad tas liekas ekskluzīvs produkts, bet kādreiz tas bijis ļoti izplatīti - audzēt kaņepi. “Tajās dienās, viesojoties saimniecībās, es atkal sajutu sevī latviskumu, jo pilsētā tas nozīmē aplikt ap kaklu šalli ar latvju zīmēm. Saimniecībās viesojoties, tas tiek atdzīvināts ar īstajām sajūtām, jo saimnieki ir cilvēki, kas piekopj senās tradīcijas, daudz stāsta par vēsturi, un tas iedvesmo. Interesants atklājums bija tas, ka katrā saimniecībā, kur viesojāmies, bija kāds produkts no kaņepēm, rupjmaize, sviests, medus un svaigas zivis. Es maz esmu izpētījusi Vidzemi un esmu patīkami pārsteigta par visu. Tur ir, ko redzēt un atklāt,” savā garšas ceļojuma pieredzē dalās Katrīna Mame.