Diplomāts Ronis ASV pārstāvēs Latvijas bankas (8)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Politiķu aprindās augstu vērtētais diplomāts Aivis Ronis, iespējams, pēc darba uzteikuma Latvijas vēstniecībā NATO dosies uz ASV, lai tur veidotu Latvijas banku un finanšu sistēmas tēlu. A. Ronis veiks labi atalgotu darbu Latvijas un ASV Finanšu forumā; tā ir jaunveidojama organizācija, kas spodrinās Latvijas banku tēlu ASV, ziņoja Latvijas Neatkarīgā televīzija.

A. Ronis Neatkarīgajai šo informāciju nedz noliedza, nedz arī apstiprināja. Tomēr šāda iespēja ir visai ticama, jo A. Ronis savulaik sekmīgi darbojies ASV kā Latvijas vēstnieks un viņam šajā valstu apvienībā palikuši labi un ietekmīgi draugi dažādās nozarēs. Turklāt A. Ronis, visticamāk, uz ASV dodas arī politiski atbalstīts, jo aprīļa beigās, kad ASV finanšu institūcijas Latvijas valdībai pārmeta augstu korumpētības līmeni un nepietiekamu nelegālu darījumu kontroli banku sistēmā, ministru prezidents Aigars Kalvītis šos pārmetumus kategoriski noraidīja un solīja rīkoties, lai tos atspēkotu. Premjera padomnieks Jurģis Liepnieks gan aogalvo, ka nekāda palīdzība vai atbalsts A. Ronim neesot sniegts, bet darbu viņš mainot pēc savas iniciatīvas. J. Liepnieks gan piebilda, ka šī doma – Amerikas Savienotajās Valstīs spodrināt Latvijas banku tēlu – neesot peļama. Aprīļa beigās ASV Valsts kase divas Latvijas bankas – VEF banku un Multibanku – novērtējusi kā finanšu institūcijas, kas rada "primāras bažas par naudas legalizēšanu". Saistībā ar šo lēmumu finanšu noziegumu apkarošanas speciālisti no ASV Valsts kases ierosināja pieņemt noteikumus, kas aizliegs ASV finanšu institūcijām atvērt, uzturēt, administrēt vai pārvaldīt jebkādus šo divu banku korespondentkontus ASV. Ja A. Ronis piekristu darboties jaundibināmajā forumā, šādu soli apsveiktu arī Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons: "Citādi no ASV nāk tikai negatīva informācija, un būtu labi, ja šāda personība, kāds ir Aivis Ronis, iesaistītos darbībā." Runājot par pašas organizācijas darbības virzieniem, T. Tverijons uzsvēra, ka tās uzdevums ir popularizēt Latvijas bankas ASV, un paskaidroja, ka foruma izveide neesot bijusi visu, bet gan tikai atsevišķu banku iniciatīva. T. Tverijons to nosaukumus neatklāja. "Naudas atmazgāšanas novēršanā Latvija ir soli priekšā daudzām citām Eiropas valstīm, jo esam pieņēmuši visas direktīvas, un bankas ir daudz darījušas, cīnoties pret šo noziegumu. Tagad vajadzīga šīs darbības reklāma," piebilst T. Tverijons. Naudas atmazgāšanā vainotās VEF bankas attīstības nodaļas vadītājs Pēteris Gubko uzsvēra, ka neesot informēts par šāda jaunveidojama foruma darbību un apgalvoja, ka banka to neesot iniciējusi. Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis informēja, ka Latvijas Banka nav informēta par šādas organizācijas eksistenci un Latvijas komercbanku mārketinga plāniem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu