Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Dzīvokļus var privatizēt arī uz nomaksu

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gada nogalē noslēgsies valsts un pašvaldības dzīvojamo māju privatizācija. Ko darīt iedzīvotājiem, kuri iespēju privatizēt dzīvokli vēl nav izmantojuši? Situāciju komentē valsts aģentūras "Mājokļu aģentūra" Tiesību departamenta direktors Indulis Krauze:

– Pilsētu un pagastu privatizāciju komisiju dati liecina, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji, kuriem pašvaldība piedāvājusi privatizēt dzīvokli, līdz šim to nav izdarījuši. Visbiežāk iedzīvotāji kā šķērsli min dzīvokļa parādu vai arī privatizācijai nepieciešamo sertifikātu trūkumu.

"Bauskas Dzīve" aptaujāja vairākus mūsu rajona iedzīvotājus un pārliecinājās, ka daudzviet dzīvokļi jau ir privatizēti. Bārbelē privatizēti 97%, bet Iecavā aptuveni 90% īpašumu.

Sertifikātus lēti pārdevuši

Katrā vietvarā ir arī neliels procents neprivatizētu dzīvokļu. No apskatītajām pašvaldībām visprāvākais neprivatizēto dzīvokļu skaits ir Vecumnieku pagastā. Iedzīvotāju šķietamo kūtrumu skaidro Vecumnieku pagasta padomes dzīvokļu privatizācijas speciāliste Ligita Vasermane:

– No 852 Vecumnieku pagasta pašvaldības pārziņā esošiem dzīvokļiem 309 nav privatizēti. Kāpēc iedzīvotāji kavējušies ar īpašuma privatizāciju? Lūk, divi galvenie iemesli. Pirmkārt, sakrātie komunālo un īres maksājumu parādi. Otrkārt, daudzi, kļūstot par privatizācijas sertifikātu īpašniekiem, vērtspapīrus par lētu naudu pārdevuši, bet tagad, kad sertifikātu cenas paaugstinājušās, viņi tos vairs nevar iegādāties.

Indulis Krauze: – Ja privatizētāja rīcībā nav nepieciešamo sertifikātu, ņemot vērā, ka sertifikātu cena pašlaik ir augsta, iedzīvotāji var izmantot tās likuma normas, kas atļauj objektu privatizēt uz nomaksu. Likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 46. pants nosaka: pircējs var samaksāt pirkuma maksu, izdarot periodiskus maksājumus piecu gadu laikā no pirkuma līguma noslēgšanas dienas. Turklāt pirmais maksājums nedrīkst būt mazāks par 30 procentiem no pirkuma maksas. Šī summa jāiemaksā mēneša laikā no dienas, kad privatizācijas komisija pieņēmusi lēmumu par privatizāciju.

Tiem iedzīvotājiem, kas vēlēsies dzīvokli privatizēt ar atlikto maksājumu, tas būs jānorāda, jau aizpildot dzīvokļa privatizācijas pieteikumu, turklāt jāmin arī pirkuma nomaksas grafiks. Privatizācijas gaitā būs jāparaksta gan pirkuma līgums, gan ķīlas līgums, proti, nostiprinot uz līguma pamata īpašuma tiesības, vienlaikus nostiprināmas ķīlas tiesības valsts vai pašvaldības labā nenomaksātās summas apmērā.

Parādu vēlams nokārtot

Ja ir dzīvokļa īres un komunālo maksājumu parāds, vispirms būtu vēlams parādu nomaksāt (ja vien tas iespējams) un tikai tad privatizēt dzīvok li. Tas ir labāks un izdevīgāks variants gan pašam privatizētājam, gan privatizācijas komisijai.

Privatizēt dzīvokli ar parādu vajadzētu tikai ārkārtas gadījumā, un likums to pieļauj. Tādā situācijā kopā ar privatizācijai nepieciešamiem dokumentiem topošajam dzīvokļa īpašniekam privatizācijas komisijā jāiesniedz ar pārvaldnieku saskaņots grafiks, kurā minēts, kad un kādā apmērā parāds tiks dzēsts.

Privatizējot dzīvokli ar parādu, vienlaikus ar pirkuma līgumu privatizācijas komisijas sagatavos arī ķīlas līgumu. Tas nozīmē, ka privatizējamais īpašums uz parāda dzēšanas laiku tiks ieķīlāts par labu valstij vai pašvaldībai. Šajā gadījumā privatizētājam jārēķinās, ka, privatizējot dzīvokli ar parādu, ķīla tiks ierakstīta Zemesgrāmatā. Kad parāds tiks nomaksāts, Zemesgrāmatā būs jāsniedz jauns nostiprinājuma līgums. Tas prasīs papildu izdevumus.

Svarīgākais
Uz augšu