Iesūti ziņu!

Sulu laikam (1)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Klāt vasaras sulu laiks. Vai nu jāvelk laukā gadiem pārbaudītais, izturīgais sulu tvaicējamais katls, vai jāiegādājas kāda mūsdienīgāka sulu spiede. To piedāvājums saimniecības un sadzīves tehnikas veikalos ir diezgan plašs. Vienīgi izvēloties jāzina – kādus augļus, dārzeņus vai ogas un cik daudz gribēsies spiest.

Tradicionālā sulu spiede Uz plīts karsējamais katls no alumīnija. Vislabāk sulu var izspiest no jāņogām, upenēm, ķiršiem, aronijām, arī šķēlītēs sagrieztiem āboliem. Nebūs piemēroti dārzeņi vai ievestie eksotiskie augļi, toties var spiest mājas vīnogas. Katla ietilpība – 6 litri. Cena – Ls 15,99.

Vienkāršās Lielākajai daļai nav nodalījuma biezumiem, tādēļ, kad izspiesta glāze vai divas glāzes sulas, nāksies noņemt vāciņu un iztīrīt sietiņu. Nav piemērotas citrusaugļu sulas spiešanai, jo tos liek ar visu mizu, taču ļoti parocīgas dārzeņiem. Vislabāk var izmantot, ja gribas iegūt nelielu sulas daudzumu. Cena – no Ls 15,90 līdz 16,59.

Neliela, bet jaudīga Ar citrusaugļu spiešanu var rasties problēmas, jo tad sietiņš ātri aizsērēs. Bet parocīga spiede, lai izspiestu 6–8 glāzes dažādu ogu sulas. Ir divi regulējami ātrumi. Cena – Ls 55,99.

Ar blenderi Sulu spiedei komplektā līdzi nāk blenderis. Var noņemt augšdaļu un tā vietā uzlikt blenderi. Arī jāizvairās no citrusaugļu spiešanas, jo no tiem var aizsērēt sietiņš. Cena – Ls 45,99.

Profesionālā Var spiest sulu gan no dažādām ogām, augļiem, dārzeņiem, gan arī no citrusaugļiem ar visu mizu. Elektriskās spiedes motors nepārkarst, jo tam ir automātisks atdzesētājs. Ir arī automātisks jaudas regulētājs, tāpēc, ja gadās, piemēram, cietāks burkāns, tad automātiski palielināsies jauda tā izspiešanai. Iespējams pārstrādāt ap 50 kilogramu augļu, dārzeņu vai ogu. Cena – Ls 119,99.

Pusprofesionālā No profesionālās atšķiras ar to, ka šai spiedei nav automātiskā motora atdzesētāja, līdz ar to pēc pusstundas darba vajag ieturēt 15–20 minūšu ilgu pauzi. Cena – Ls 109,99. n

Ieva Viesture, Latvijas Pavāru un konditoru apvienības valdes priekšsēdētāja:

"Visvairāk vitamīnu ir svaigos augļos, dārzeņos un ogās. Ja tie tiek mizoti vai griezti gabaliņos, tad saskarē ar nazi un gaisu tie zaudē kādu daļu vitamīnu. Arī sulu spiedēs, saskaroties ar metālu vai plastmasu, zūd vēl daļa vitamīnu un citas vērtīgas uzturvielas.

Visveselīgākā ir svaigi spiesta sula, bez kādām piedevām. Ja sulu vēlas uzglabāt ilgākam laikam, tā, ja nav tvaicēta spiešanas procesā, jākarsē.

Manuprāt, ja ir iespēja un vieta, kur uzglabāt, augļus un ogas būtu ieteicams sasaldēt, jo tad mazāk, nekā karsējot, zūd tajos esošās vērtīgās vielas.

Vislabāk jau ir ēst visu svaigu, bet sulās pārstrādāt to, kas paliek neapēsts. Taču bagātīgu jāņogu, upeņu vai ķiršu ražu nav iespējams patērēt svaigā veidā, tāpēc sula ir viens no veselīgākajiem veidiem, kā augļus un ogas patērēt arī vēlāk.

Ar svaigi spiestām sulām iespējams attīrīt organismu. Tikai tad tās jālieto ilgāku laiku. Ogās, augļos un dārzeņos ir daudz vērtīgu uzturvielu. Piemēram, zemenēs – dzelzs, mellenes ir labas acīm, ne velti mēdz teikt, ka jāizēd spainis melleņu. Burkānos daudz ir beta karotīna, kas vajadzīgs, lai āda un nagi būtu skaisti. Kāposti ir spēcīgi antioksidanti, āboli un gurķi ir urīndzenoši, savukārt jāņogas un upenes satur daudz C vitamīna.

Kā redzams, veikalos ir pieejamas visādas sulu spiedes. Taču, ja nav pieejama neviena, augļus vai ogas var arī sastampāt vai samalt ar gaļas mašīnu un pēc tam sulu izspiest caur marlīti.

Ne visas sulas var iedzert, tikko svaigi spiestas. Ja tās ir par stipru, var atšķaidīt ar citām sulām vai ūdeni. Ja gribas saldāku, var pievienot nedaudz medus."

Komentāri (1)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu