Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Prestižs Vecrīgas nams nonāk apdraudēto objektu sarakstā (5)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas simts apdraudētāko Latvijas kultūras pieminekļu sarakstā nokļuvusi arī viena no prestižākajām ēkām Vecrīgā – nams Mārstaļu ielā 21 jeb Dannenšterna nams.

Pēc kultūras pieminekļu sargu vērtējuma Dannenšterna nama lielākās problēmas ir finansējuma, kā arī "atbildīga saimnieka" trūkums. Prestižā nama nedienas ir ilgstošas. Neatkarīgā jau 1996. gadā vēstīja par tā problēmām – tolaik Latviju bija spiesta pamest poļu restauratoru firma PKZ-BHZ, kas uzvarēja konkursā par tiesībām restaurēt namu. Vēlāk to papostīja ugunsgrēks. 1998. gadā beidzot parādījās cerības uz Dannenšterna nama atdzimšanu – pazīstamā uzņēmēja Sola Bukingolta kompānija InterSource izteica gatavību atjaunot veselu Vecrīgas kvartālu, tostarp arī šo ēku. Tās rekonstrukcijā bija paredzēts ieguldīt divus miljonus latu. Drīz vien InterSource no šīs ieceres atteicās, un 2000. gadā līgums ar to lauzts. Savulaik nams atradās Kultūras ministrijas (KM) paspārnē, taču jau 1996. gadā nodots Valsts nekustamā īpašuma aģentūrai (VNĪA), Neatkarīgo informēja KM preses sekretāre Gunda Ignatāne. Kādreiz bijusi iecere Dannenšterna namā izvietot Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeju, tā nav realizējusies. VNĪA preses sekretāre Inese Kreicberga Neatkarīgo informēja, ka pašlaik ēkai nav nomnieka, uz nomas tiesībām nav izsludināts arī konkurss, jo Dannenšterna nams ir kultūrvēsturisks objekts, kurā telpas var atvēlēt praktiski tikai kultūras funkcijām. "VNĪA izskata iespējamos objekta izmantošanas variantus, bet nav neviena konkrēta pretendenta uz tā nomu," teica I. Kreicberga. Viņa kategoriski iebilda, ka nams būtu apdraudēts – ēku apsargā un novērš jebkādu tehniskā stāvokļa pasliktināšanās iespēju. Pirms vairākiem gadiem atjaunots ugunsgrēkā cietušais jumts. "Apdraudēts jau nav tikai tad, ja kādam uzkrīt jumts; apdraudēta ēka ir arī tad, ja tā netiek apdzīvota," Neatkarīgajai norādīja Rīgas pilsētas kultūras pieminekļu inspektore, mākslas zinātniece Vita Banga. Dannenšterna nams ir būvēts 17. gadsimta beigās, tā ir mūra ēka un ilgus gadus netiek izmantota. "Mājai ir jāelpo kā dzīvai miesai," uzskata V. Banga. Šai unikālajai ēkai Rīgā līdzinoties vēl tikai divi objekti – Reiterna nams un vēl bēdīgākā stāvoklī esošais Fitinghofa nams Vāgnera ielā 2. Lai gan Dannenšterna nama restaurācijai vajadzīga liela nauda, V. Banga domā, ka vienalga steidzami jārisina tā apsaimniekošanas problēmas. "Kāpēc valsts vienreiz nevarētu uzņemties mecenāta lomu?! Ir jāmeklē līdzekļi [restaurācijai]," teica mākslas zinātniece. Pēc viņas domām, Dannenšterna nama pirmajos stāvos varētu atrasties mākslas galerija, bet augstāk – muzejs, izstāžu zāles un tamlīdzīgi objekti.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu