Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pļavnieki – gandrīz kā Purvciems

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējos gados īpašumu vērtība Pļavniekos ir cēlusies, līdzinoties viena no dārgākajiem mikrorajoniem – Purvciema – cenu līmenim.

Attīstoties jaunu pašvaldības namu būvniecībai Dreiliņu pusē un rekonstruējot vizuāli nepievilcīgās Katlakalna ielas rūpniecības objektu ēkas, celsies arī šo teritoriju prestižs rīdzinieku vērtējumā. Aptaujas liecina, ka citu rajonu iemītnieku priekšstatos Pļavnieki atrodas patālu, satiksme varētu būt labāka, arī iepirkšanās iespēju mazāk nekā Purvciemā. Šis viedoklis īstenībai vairs neatbilst.

Plašums un franču projekta mājas

Tik sparīga iekšpagalmu aizbūvēšana kā Purvciemā te nenotiek, lai gan daži rotaļlaukumi ir ziedoti jaunbūvēm. Tagad namu pārvalde citviet ierīko jaunus. Kā atzīst pašvaldības arhitekti, pagaidām te vietas jauniem dzīvojamiem namiem ir pietiekami. Nupat uzceltie tiek vērtēti kā vidē iederīgi, apbūves noteikumi prasījuši tos būvēt nelielus, respektējot blakus esošos privātmāju kvartālus. Pašlaik dažādās celtniecības stadijās ir 10-12 nami, dzīvokļu cenas pārdošanai jau piedāvātajos – no 350-450 Ls/m2 (bez galīgās apdares). Paredzams, ka dzīvokļu būve ies plašumā, tomēr pieprasījumu pēc jaunajiem mājokļiem varētu mazināt Dreiliņu attīstība, ja pašvaldības namos dzīvokļi būs arī brīvai pārdošanai.

Lietotu mājokļu cenas līdzīgas kā Purvciemā, liecina nekustamo īpašumu firmu ziņas. Atšķirībā no kaimiņrajona, te nav tik plašas projektu izvēles. Daudz ir 602. sērijas māju, samērā liels mazģimeņu mājokļu piedāvājums, lai gan šādu namu nav daudz. Praktiski nav Hruščova laiku, maz lietuviešu projekta ēku. Šim pilsētas rajonam raksturīgs tā saukto franču projekta 18 stāvu augstbūvju komplekss. Īstenībā Francijā tikai pasūtītas veidnes betona konstrukciju liešanai. Dzīvokļus tajās tagad pārdod reti, un tie ir dārgi. Atšķirībā no Purvciema, Dārzciema pusē ir ģimenes māju kvartāli, tomēr pārdošanā māju ir nedaudz. Cenas – ap 1000 USD/m2, liecina "Ober-Haus" ziņas.

Pļavniekiem un Dreiliņu pusei raksturīgs plašums – padomjlaiku daudzstāvu nami nav saspiesti cieši cits pie cita, tikai pietrūcis naudas labiekārtošanai. Tāpēc pastaigāties jāiet uz Ulbrokas kapiem. Pļavnieku iemītniekiem ir cerības tikt arī pie jauna parka, jo domes Vides komiteja atbalstījusi tā izveidi A. Saharova un Deglava ielas rajonā. Purvciemā nupat uzcelts pirmais dievnams šajos mikrorajonos.

Perspektīva satiksme un komercapbūve

Plašās ražošanas, noliktavu un vairumtirdzniecības objektu teritorijas uz dienvidiem aiz Lubānas un Katlakalna ielas nozīmē ne tikai darba vietas Pļavnieku un Dārzciema iedzīvotājiem, bet arī dzīvāku komerctransporta satiksmi un noslogotākas ielas, kā arī nepievilcīgais skats pa logu rūpniecības rajona virzienā nevairo mājokļu vērtību. Katlakalna ielas vairumbāzes agrāk nozīmēja lētākas un labākas iepirkšanās iespējas, bet tagad lieli tirdzniecības centri sabūvēti arī mikrorajona dzīvojamo māju daļā. Iespējams, nedzīvojamo teritoriju dēļ rīdzinieki šo pilsētas daļu līdz Šķirotavai pērn uzskatījuši par vienu no nedrošākajām – tā liecināja SKDS aptauja. No Katlakalna ielas nesakoptā nedzīvojamā rajona atšķirīgs veidosies Rīgas Industriālā parka nepilnus 20 ha lielais rajons pie Dzelzavas un Ulbrokas ielas. Tur tuvākajā laikā plānota vairāku biroju un noliktavu kompleksa celtniecība. Jau tagad tur atrodas uzņēmumi, kuru darbība vidi nepiesārņo, un tā tas būs arī turpmāk, informē uzņēmums.

Ar projektēto Austrumu maģistrāli iecerēts savienot ceļus Slāvu tilta virzienā. Vēl lielākas attīstības iespējas pavērs Dienvidu tilta uzbūvēšana, jo tad arī no Dārzciema puses daudz ātrāk varēs nokļūt Pārdaugavā. Tomēr lielākas perspektīvas tilta tuvums pavērs komercobjektu attīstībai. Plānotā Ulbrokas ielas pagarināšana atvieglos satiksmi ar Mežciemu un Juglu. Pašvaldība tālākā nākotnē varētu uz Pļavniekiem izbūvēt arī tramvaja līniju.

Fakti

Zemes cenas privātai apbūvei 70-100 USD/m2

Privātmāju cenas 800-1500 USD/m2

Garāžas kooperatīvos Ls 1500-2500

Dzīvokļu vidējās cenas Pļavniekos (tūkst. USD)

ietuviešu 103. sērija; 104. sērija; 119. sērija; 467. sērija; 602. sērija

Vienistabas 25-26 24,5-27 30-32 40-45 30-31 24-27

Divistabu 32-34 35-38 39-45 48-51 34-38 32-36

Trīsistabu 39-42 42-46 47-51 55-56 45-47 41-46

Informācija: LANĪDA

Svarīgākais
Uz augšu