Paaudze, kas pieredzējusi karu, izsūtījumu un pārtikas deficītu padomju laikos, nespēj saprast, kā iespējams dzīvot, ja uz ziemu pagrabā nav noglabāti daži kartupeļu maisi, bet pieliekamajā sērkociņi, cukurs un sāls, tā teikt, nebaltai dienai.
Runājot par šī gada kartupeļu ražu, Krūmiņš saka, ka dažām šķirnēm šīs vasaras sausums un karstums izrādījies dramatisks. Šķirnes “Lady Claire” kartupeļu raža ir uz pusi mazāka nekā citus gadus. “Verdi” raža nokritusies par 10%. Cietusi arī šķirne “Kiebitz”. Situācija Latvijā nav viendabība - visvairāk no sausuma cietuši Dobeles puses kartupeļu audzētāji. Savukārt, piemēram, Ādažu pusē raža ir normāla. Kopumā Latvijā audzē 50 kartupeļu šķirnes. “Daudzi maldīgi domā, ka “Laura” un “Vineta” ir vietējās šķirnes. Tā nav taisnība – tās nākušas no Vācijas. Pašmāju kartupeļu šķirnes ir “Monta”, “Brasla”, kas ir veca šķirne, un “Jogla” - izveidota nesen. Populāras šķirnes ir “Riviera”, “Solists”, “Dželli”, “Esmee”.
Krūmiņš kartupeļu audzēšanas biznesu raksturo kā svārstīgu ar nelielu tirgu, kurā jākonkurē ar poļu un lietuviešu kartupeļu audzētājiem. Vidēji, lai izaudzētu vienu ha kartupeļu, jāiegulda 3 000 eiro.
No viena hektāra var iegūt sākot no 20 līdz 35 tonnām kartupeļu, labas ražas gados - 40 tonnas. Par vienu tonnu vidēji var iegūt 130 eiro. Sarēķiniet paši!
Tas nozīmē: ja raža ir, piemēram, 23 tonnas no hektāra – zaudējumu nav, bet arī peļņas nekādas. Eksportēt uz Eiropas valstīm kartupeļus, kuru cena ir zema, nav izdevīgi, jo kravas automašīnā, kura izmaksā pusotru tūkstoti, var iekraut ap 24 tonnu kartupeļu.
Divi pašmāju kartupeļu pārstrādes uzņēmumi - “Ādažu Čipsi” un “Aloja-Starkelsen”, kur ražo cieti, katrs no ražotājiem, ne vien Latvijas, bet arī Lietuvas un Igaunijas, iepērk 20 000 tonnas kartupeļu gadā. Toties ir relatīvi jauna tirgus niša - aizvien lielāku popularitāti iegūst mizoti un fasēti kartupeļi vai gatavi saldēti kartupeļi, ko var nopirkt veikalos. Laiki, kad vectēvs mazdēlu mācīja, ka līgava jālūko tāda, kas kartupeli plāni mizo, aizgājuši uz neatgriešanos.
Kartupeļi uz eiropiešu galdien nonāca 16. gadsimtā no Peru un Bolīvijas, bet latviešus ar sātīgo tupeni iepazīstināja Hercogs Jēkabs, 1673. gadā kartupeļus atvezdams no Hamburgas. Pirmie kartupeļus sāka audzēt Kurzemes un Zemgales iedzīvotāji.