Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Viedtālruņu attīstības tendences: ko gaidīt turpmāk?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Apple iPhone Xs un Xs Max
Apple iPhone Xs un Xs Max Foto: SIPA/Scanpix

Iedomājies: tu vakarā pie mājas durvīm izņem no kabatas viedtālruni, atloki to gluži kā kabatlakatiņu, pieliec pirkstu pie ekrāna un, izmantojot mājas aplikāciju, ar balss komandu atver durvis. Gaisma mājā ieslēdzas automātiski, un “gudrā” cepeškrāsns ziņo, ka vakariņas ir jau gatavas

Apmēram tāda varētu būt tuvāko piecpadsmit gadu nākotne, ja piepildītos lielākā daļa  prognožu, ko par mobilo un viedo tehnoloģiju attīstību izsaka speciālisti. Visticamāk, daļa no tām paliks vien fantāzijās. Tomēr ir skaidrs, ka pārmaiņas būs.

Ko varam gaidīt no viedtālruņiem jau pārskatāmā nākotnē? Mobilo sakaru operatora BITE tehnoloģiju eksperti piedāvā apkopojumu ar aktuālajām viedtālruņu attīstības tendencēm.

Viedtālruņu ekrāni kļūst lielāki un izteiksmīgāki

Pieaugot video satura patēriņam viedtālruņos, to ražotāji cenšas padarīt ierīces ekrānu aizvien lielāku, lai ērtāk būtu skatīties filmas, mūzikas klipus u.tml. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc jaunāko viedtālruņu modeļiem raksturīgs ļoti liels augstas izšķirtspējas ekrāns un no tā ir pazudusi vadības poga. Piemēram, nesen prezentētajam “Vivo” koncepttālrunim APEX rāmis ir pavisam nemanāms, bet tā ekrāna vidū iebūvēts pirkstu nospiedumu sensors.

Runājot par viedtālruņu ekrānu tehniskajiem parametriem, šodien ierasto 1080 P jeb “Full HD” izšķirtspēju sāk nomainīt 4K, kas ļauj rādīt video ar 2160x3840 P izšķirtspēju. Piemēram, “Sony” jaunākajā modelī “Xperia Z3” ieviesis līdz šim tikai televizoros izmantoto BRAVIA OLED TV tehnoloģiju, savukārt tā 19 MP kamera ļauj ierakstīt HDR kvalitātes video ar 4K izšķirtspēju. Tādēļ paredzams, ka jau drīzumā viedtālruņi piedāvās iespēju skatīties un ierakstīt video 8K formātā jeb 4320x7680 P izšķirtspējā.

Ambīcija izstrādāt ekrānu ar maksimālu izšķirtspēju liek viedierīču ražotājiem lauzīt galvas par to, kā padarīt telefona kameru vēl kvalitatīvāku.

“Apple” un “Samsung” šobrīd piedāvā viedtālruņus, kuru kamerām ir divas lēcas. “Huawei” viedtālrunis “P20 Pro” ir aprīkots pat ar trīs “Leica” aizmugurējām lēcām. Iespējams, nākamajos viedtālruņu modeļos būs iebūvētas arī četras vai vairāk lēcas. Bet līdz ar to aizvien aktuālāks kļūs jautājums par ierīču cenu, jo šī tehnoloģija joprojām ir pārāk dārga. Aprēķini liecina, ka telefons ar 16 lēcu kameru maksātu aptuveni 2000 ASV dolāru jeb teju divas reizes dārgāk nekā daži pēdējo paaudžu “iPhone” modeļi.

Cits attīstības virziens - izmantot īpašu lietojumprogrammu ideālas kvalitātes fotogrāfiju vai video iegūšanai. Tā, piemēram, jaunajos “iPhone” modeļos ir iebūvēta “Smart HDR” tehnoloģija attēlu kvalitātes uzlabošanai.

Ražotāji meklē labāko vietu biometriskajiem sensoriem

Svarīga tendence, kas saistās ar viedtālruni kā “atslēgu” uz digitālo pasauli, ir biometrisko sistēmu attīstība, kas ir cieši saistīta ar tajā iebūvēto mākslīgā intelekta elementu attīstību.

“Apple” koncentrējas uz sejas atpazīšanas tehnoloģijas (Face ID) attīstību, citi lielie ražotāji strādā pie ekrānā iebūvēta pirkstu nospiedumu sensora izstrādes. Piemēram, “Samsung” šā gada sākumā pat pieteica šīs tehnoloģijas patentu. Runā, ka pirmais ar šo biometrisko sensoru aprīkotais “Samsung” S sērijas viedtālrunis tirgū varētu nonākt jau 2019.gadā.

Tikmēr citi ražotāji jau ir izdomājuši, kā pirkstu nospiedumus var noskenēt konkrētā vietā uz ekrāna. Pirmos praktiskos šīs idejas risinājumus var meklēt pie maz zināmiem vai pat Eiropā nezināmiem Ķīnas ražotājiem, piemēram, “Vivo” vai “Xiaomi”.

Cik daļās būtu vērts salocīt viedtālruni?

Protams, atvāžama ierīce pati par sevi nav nekas jauns. Taču, šķiet, tagad atrasta atbilde uz jautājumu – kā salocīt telefona ekrānu? Piemēram, tehnoloģiju uzņēmums “BOE” piedāvā aizstāt ekrāna stiklu ar plastiku, kas ir ne vien elastīgāka, bet arī izturīgāka pret triecieniem.

Pie salokāma OLED ekrāna strādā arī “Samsung”. No uzņēmuma mobilās divīzijas vadītāja M.Dž.Koha intervijā raidsabiedrībai CNBS teiktā var secināt, ka ar šādu ekrānu aprīkota ierīce plašākai sabiedrībai varētu tikt prezentēta jau šogad.

Runājot par viedtālruņu locīšanu, jāpievērš uzmanība arī to akumulatoru attīstībai. Vēl 2010.gadā mobilo telefonu akumulatora ietilpība bija 1500 mAh, šobrīd dažiem viedtālruņu modeļiem tā pārsniedz 3000 mAh, bet zinātāji lēš, ka drīzumā būs pieejamas ierīces ar akumulatora ietilpību 5000 mAh.

Līdz ar akumulatoru ietilpības palielināšanu rodas jauni izaicinājumi. Piemēram, kā saglabāt tos plānus un drošus vienlaikus, jo jaudīgs mazizmēra akumulators ir ļoti trausls, tāpēc var uzsprāgt.

Tieši tādēļ viedierīču ražotāji ar lielām cerībām lūkojas uz elektroauto attīstību, jo tā ietekmēs arī mobilo ierīču nākotni. Kamēr jaunu inovāciju nav, aktīvi tiek strādāts pie risinājumiem, kas ļautu panākt maksimāli ātru akumulatoru uzlādi. Iespējams, jau pārskatāmā nākotnē kļūs pieejami ātri uzlādējami un ārkārtīgi jaudīgi viedtālruņu akumulatori, kas attālināti uzlādēsies paši.

Gudrās ierīces “diriģēs” viedtālrunis

Mākslīgais intelekts ir visur – mājās un birojā izmantotās iekārtās, sadzīves tehnikā. Jau šobrīd ir pieejamas neskaitāmas viedierīces, kuras var savienot vienā sistēmā un vadīt ar balss komandām, liekot lietā viedtālruni, ar kuru var ērti piekļūt visai digitālajai ekosistēmai.

Ņemot vēra, ka teju katrai gudrajai ierīcei ir sava SIM karte, ir jādomā, kā šo “saimniecību” optimizēt. Viens no risinājumiem ir virtuālā jeb e-SIM karte, ko “Apple” ir iebūvējis savos jaunākajos viedtālruņu modeļos. Faktiski tas ir telefonā vai lietu interneta (IoT) ierīcē iebūvēts čips, kas ļauj pievienoties mobilā operatora tīklam, kurš šādu pakalpojumu piedāvā. Runā, ka jau 2021.gadā ar e-SIM kartēm būs aprīkoti vairāk nekā 500 miljonu viedtālruņu un viedo ierīču visā pasaulē. Lielākie e-SIM karšu ieguvumi ir mazāka varbūtība, ka ar tām var atgadīties tehniska kļūme, līdz ar ko tās ir daudz drošākas.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ir skaidrs, ka tuvākajā nākotnē viedierīču lietotājiem garlaicīgi nebūs. Kā nekā ražotāji nepārtraukti cenšas pārsteigt esošos un potenciālos pircējus, iebūvējot ierīcēs aizvien jaunus un inovatīvus risinājumus, piemēram, moskītu atbaidītājus, 3D skenerus, papildinātās realitātes rīkus u.tml. Nu ko – gaidīsim nākamos “pārsteigumus”!

Materiāls tapis sadarbībā ar mobilo sakaru operatoru BITE

Svarīgākais
Uz augšu