Daudziem nešķiet, ka ledusskapim nepieciešama kāda specifiska produktu šķirošanas taktika, taču aukstajā kastē ne visi stūri ir vienādā temperatūrā un neatbilstošā vietā novietota pārtika var arī ātrāk sabojāties. Lai produkti ilgāk būtu svaigi, atvēli katram no tiem piemērotāko vietu ledusskapī.
Kārtība ledusskapī kā pavāram jeb kā organizēt pārtiku (1)
Olas
Olas ieteicams uzglabāt vidējā plauktā, kur parasti ir mērena un nemainīga temperatūra. Tāpat olas ir ieteicams uzglabāt kartona iepakojumā un nepārcelt tās ledusskapī esošajos plastmasas trauciņos. Kā izrādās, dažādas smakas, kas mēdz iedzīvoties ledusskapī, var absorbēties olās – to trauslā čaumala ļauj smakām iekļūt olas masā. Tā rezultātā olas iegūst savdabīgu un pat nepatīkamu piegaršu.
Piens
Parasti pienu mēdz turēt ledusskapja augšējā plauktā vai tā durvīs, taču pienam piemērotākā vieta ir apakšējie plaukti, kur ir vēsāk.
Jogurts, krējums un biezpiens
Gluži tāpat kā pienam, arī piena produktiem piemērotākā vieta ir zemākie plaukti. Lai būtu vienkāršāk izsekot līdzi piena produktu derīguma termiņam, glabā tos uz paplātes ar grozāmu virsmu.
Jēla gaļa iepakojumā
Jēlajai gaļai ir jāatrodas pašā zemākajā plauktā jeb atvilktnē, kur ir teju vai ledus auksti. Turklāt, ja jēla gaļa atradīsies pašā apakšā, no tās notecējušais šķidrums neuzpilēs citiem pārtikas produktiem.
Gaļas produkti
Tāpat arī citiem gaļas produktiem, piemēram, desām, pastētēm, uzgriežamajām gaļām vai kūpinājumiem, vajadzētu atrasties gaļas atvilktnē. Ja atvilktnes nav, uzglabā gaļas produktus plastmasas kastēs ar vāku, lai gaļas smarža nepārņemtu visu ledusskapi un citus produktus.
Dārzeņi
Dārzeņi ilgāk paliks svaigi vietā, kur ir vismitrākais. Ja ledusskapī redzi atvilktni vai nodalījumu ar atzīmi, kas liecina par augstu mitruma līmeni, uzglabā dārzeņus tur. Ja tāda nav, dārzeņi labi jutīsies vidējā plauktā. Uzglabā dārzeņus plastmasas iepakojumā vai vaļēji aizsietā plastmasas maisā.
Augļi
Arī augļus ir vēlams uzglabāt mitrā vidē. Saglabā iepakojumu, kurā iegādājies augļus, piemēram, plastmasas kasti vīnogām vai plastmasas maisiņus, un tajos uzglabā augļus. Ievēro – uzreiz pēc pārtikas iegādes nesteidz mazgāt augļus un dārzeņus. Ūdens var piesaistīt pelējumu vai veicināt baktēriju augšanu.
Sviests un mīkstie sieri
Šiem produktiem nav nepieciešama īpaši zema temperatūra, tāpēc sviestu un mīkstos sierus var uzglabāt ledusskapja durvju piena produktu nodalījumā vai ledusskapja vidējā plauktā. Pēc produktu atvēršanas uzglabā mīkstos sierus, piemēram, brī vai kazas sieru, plastmasas vai stikla kastē ar cieši aiztaisāmu vāku.
Garšu pastiprinoši produkti
Šādi produkti parasti satur dabiskos konservantus – sāli un etiķi, tāpēc kečups, majonēze, salātu mērces, marinēti produkti, salsas mērces un sinepes drīkst likt ledusskapja durvju nodalījumā. Savukārt ledusskapī nav vērts lieki aizņemt vietu ar augu eļļām, izņemot riekstu eļļas, piemēram, sezama vai valriekstu eļļu gan ir ieteicams uzglabāt ledusskapja durvīs.
Sulas
Pasterizētas sulas drīkst uzglabāt ledusskapja durvīs, taču svaigi spiestas sulas bojāsies ātrāk, tādēļ tās ir jāuzglabā blakus pienam – augšējā plauktā.