Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Kāpēc mums būtu jāapēd 30 olu dzeltenumi un 1,5 kg Šveices siera?

Pieredzē dalās sabiedrības dāmas
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pētījums liecina, ka 40,4% Eiropas iedzīvotāju, neatkarīgi no vecuma, etniskās izcelsmes un platuma grādiem ir novērots D vitamīna trūkums.*

Vitamīna uzņemšanu ietekmē pavadītais laiks ārā tiešos saules staros, kas ikdienas rutīnā un vēsajā laika periodā ar vājāku saules gaismu ir ievērojami ierobežots. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir publiskojusi materiālu, kurā ir norādīts, ka minimāla vitamīna D deva dienā ir15 µg (600 IU).**

NUTRILITE™ uztura speciāliste Vladislava Barziloviča saka: “Vitamīns D ir ļoti nozīmīgs cilvēka organisma darbības nodrošināšanā – tas veicina kaulu un muskuļu funkcijas, stiprina zobus un veido normālu imūnsistēmas darbību, kā arī iesaistās šūnu dalīšanas procesā. Mēs varam iegūt vitamīnu D ar produktiem, kas to satur, taču tādu ir ļoti maz

un mums būtu jāapēd 15-30 olu dzeltenumu vai 1,5kg Šveices siera, lai iegūtu 600IY ar vitamīnu D, tāpēc parasti to iesaka uzņemt ar uztura bagātinātājiem”.

Vitamīna D prezentācijas pasākums
Vitamīna D prezentācijas pasākums Foto: publicitātes

Cilvēka ķermenis vitamīnu D var rada arī saules iedarbībā. Teorētiski, aptuveni 30 minūtes uzturēšanās intensīvos saules staros bez sauļošanās krēma nodrošina nepieciešamo vitamīna dienas devu. Diemžēl dažādi faktori attur mūs no vitamīna uzņemšanas - ziemeļu daļā saules gaisma nav pietiekami spēcīga, lai veicinātu sintēzi ādai un palielinātu D vitamīna daudzumu.

Ozona slānis un laikapstākļi ietekmē saules pieejamību. Dzīvesveida faktori – darbs birojā, maiņu darba laiks.

Pasākumu vadītāja un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Rozīte kā topošā uztura speciāliste, stāsta: “Ņemot vērā, ka mūsu platuma grādos saulainas dienas nav tik biežas, šo vitamīnu caur saules stariem pārsvarā uzņemam par maz.

D vitamīnu mēs paši nesintezējam, tāpēc ir svarīgi to uzņemt papildus, gan ar pārtiku, gan ar uztura bagātinātājiem. Pati regulāri veicu D vitamīna līmeņa noteikšanas analīzes un aicinu arī citus to darīt. Jo vitamīns D ir ļoti svarīgs mūsu veselībai.”

Lai veicinātu aizdomāties par D vitamīna nozīmi organismā,7. novembrī Rīgā, restorānā “MUUSU Terase”, norisinājās jaunā NUTRILITE™ vitamīna D prezentācija, kas pulcēja skaistuma blogeres un veselīga uztura piekritējas, pasākumu apmeklēja Indra Salceviča, Laura Valuta, Elizabete Gorina, Ilze Līkuma un citus. Neformālā gaisotnē pie brokastu galda uztura speciāliste stāstīja par riskiem un pazīmēm, ja organismam ir vitamīna D deficīts un veidiem, kā vitamīna līmeni organismā palielināt.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu