Rudens ir īstais laiks, lai mājās ieviestu valdzinošo kanēļa un ābolu aromātu, baudītu vakarus sveču gaismā un lūkotos tumšajā ainavā ārpus loga. Labākais un vieglākais veids rudens smaržas radīšanai ir sveču dedzināšana, difūzera izmantošana vai pat sintētisku aromātu izpūšana. Lai gan šīs metodes patiesi ir efektīvas, tās ne visiem derēs – jāņem vērā, ka šo produktu ražošanā tiek izmantotas mākslīgas aromātiskās eļļas, kas dažam var izraisīt pat smagas alerģiskas reakcijas. Tā vietā, lai mājokli piepildītu ar sintētiskajām smaržām, ņem talkā dabiskus izejmateriālus un ievies mājoklī rudens smaržu.
Liec mājai smaržot pēc rudens burvības, neizmantojot sintētiskās smaržas (1)
Viens no populārākajiem veidiem, kā ieviest mājoklī rudenīgu smaržu, ir visvienkāršākā vecmāmiņu metode – ābolkūkas vai piparkūku gatavošana. Nedaudz pārveido šo metodi! Rudenīgo dabas materiālu karsēšana var radīt patiesi patīkamu aromātu mājoklī. Talkā ņem parastu katlu, ūdeni un rudenīgos produktus, piemēram, kanēļa standziņas, ābolu un apelsīnu mizas, ābolu sulu, vaniļu, anīsu vai muskatriekstu, saber tos katlā un sāc vārīt. Jau dažas minūtes smaržu mikslim vāroties, sāks rasties patīkams aromāts. Līdz ar smaržu vārīšanu radīsies tvaiks, kas savukārt mitrinās gaisu telpās – līdz ar apkures sezonas sākšanos tas kļuvis sausāks, kas veicina sauso acu sindromu un deguna asiņošanu.
Kā “vārīt” smaržas?
Piepildi nelielu katlu vai pannu ar ūdeni un sāc to vārīt. Atlasi savus iecienītākos izejmateriālus un liec tos katlā, kad ūdens jau sāk burbuļot. Līdzko sākas vārīšanās, lēnām samazini temperatūru un ik pa laikam papildini ūdeni. Pēc 30 minūtēm telpai jau vajadzētu patīkami smaržot.
Receptes smaržu “uzlējumam”
Kanēļu un ābolu katls
* Kanēļu standziņas
* Ābolu mizas
* Apelsīnu mizas
* Krustnagliņas
Citronu un apelsīnu mikslis
* Citrona miza vai citrona šķēlītes
* Apelsīna miza vai apelsīna šķēlītes
* Divas lauru lapas
* Trīs krustnagliņas
* Divas tējkarotes ar krustnagliņām
Cepumu krēma aromāts
* Pāris pilienu vaniļas ekstrakta
* Apelsīna mizas vai apelsīna šķēles
Lavandas nomierinošais katls
* Glāze sausu lavandas ziedu vai tējkarote lavandas ēteriskās eļļas
* Tējkarote anīsa
* Tējkarote rīvēta muskatrieksta
* Tējkarote krustnagliņu
* Kanēļa standziņa
Lauru lapu uzlējums
* Piecas lauru lapas
* Tējkarote krustnagliņu
* Divas kanēļa standziņas
Krāsainais dzērveņu uzlējums
* Apelsīnu šķēlītes
* Citronu šķēlītes
* Kanēļa standziņas
* Šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
* Tējkarote krustnagliņu
* Sauja dzērveņu
Asā ķirbja katls
* Četras tējkarotes ābolu etiķa
* Šķipsna ķirbju pīrāga garšvielas
* Kanēļa standziņas
* Rīvēts muskatrieksts
* Piliens vaniļas ekstrakta
* Kanēļa standziņas