Diabēta profilaksē vērtīgi ir tie pārtikas produkti, kas nodrošina visas nepieciešamās uzturvielas un minerālvielas, bet neveicina lieko kilogramu uzkrāšanos. Katra ēdienreize jāveido pēc tā saucamā šķīvja principa, kur puse šķīvja tiek paredzēta dārzeņiem. Dārzeņiem jābūt svaigiem. Ja gatavo salātus, tad bez treknām mērcēm, tos var pārliet ar vieglu olīveļļas un citrusaugļu mērci. ¼ šķīvja jāatvēl olbaltumvielas saturošiem produktiem – gaļai, zivīm, piena produktiem, olām, pākšaugiem, bet ¼ šķīvja ogļhidrātiem – cieti saturošiem produktiem. Laba izvēle ir pilngraudu produkti, piemēram, pilngraudu pasta, brūnie rīsi, dažādi rupja maluma putraimi un graudi.
Maltīšu gatavošanai ieteicams lietot tikai nelielu daudzumu veselīgo (nepiesātināto) tauku, piemēram, olīveļļu, rapšu vai linsēklu eļļu. Gatavošanai vislabākā izvēle ir cepeškrāsns vai sautējamie trauki, kuros var ēdienu pagatavot bez liekas taukvielu piedevas. Jāizvairās no pārmērīga treknas gaļas patēriņa, kūkām, smalkmaizītēm, šokolādes un citiem saldumiem. Jādzer vismaz 2 litri ūdens. Lai ēdienkarte būtu veselīga un sabalansēta, ieteicams plānot regulāras maltītes un izvairīties no našķošanās starp ēdienreizēm.
#2 Ievērot pietiekamu fizisko aktivitāšu daudzumu
Fiziski aktīvs dzīvesveids ir panākumu atslēga, ar kuru izvairīties no dažādām veselības problēmām, tostarp 2. tipa cukura diabēta. Pietiekamam fizisko aktivitāšu daudzumam īpaši jāseko līdzi tiem, kuri veic biroja darbu un ikdienu pārsvarā pavada sēžot. Kustības palīdz ne tikai samazināt svaru, bet, jo cilvēks vairāk kustas, jo vairāk muskuļi patērē enerģiju (glikozi), kā rezultātā cukura līmenis samazinās. Svarīgi, lai fiziskās aktivitātes būtu katru dienu vai vismaz 5 dienas nedēļā. Tas nenozīmē, ka katru dienu jādodas uz sporta zāli, optimāli būs veltīt 20 minūtes vingrojumiem vai doties 30–60 minūšu garās pastaigās.