Vai franču un itāļu vīni a priori ir labāki par rumāņu vai bulgāru vīniem? “Labu vīnu var pagatavot jebkur, kur aug vīnstādi! Svarīgi ir nevis Rumānija vai Francija, bet klimats, augsne un vīndaris - trīs vaļi. Pārējais ir blakusfaktori.
Vīns ar to arī ir burvīgs, ka ir nebeidzams savās izpausmēs. Nevajag apstāties pie vienas šķirnes vai krāsas!
Piemēram, kurš gan zina, ka šis brīnišķīgais Austrijas Morillon ir Chardonnay? Katrai šķirnei kādā reģionā var būt alternatīvs nosaukums.”
Ir vairāki veidi, kā cilvēki veikalā izvēlas vīnu. Lielākā daļa sāk ar vienkāršāko: balts, rozā, sarkans vai dzirkstošs. Ar to problēmu nav. Tālāk daļa lūkojas uz cenu, daļa uz vīnogu šķirni. “Vīns ir baudas dzēriens, tāpēc tā izvēle atkarīga no noskaņojuma, laika apstākļiem, tā, kas atradīsies uz šķīvja un kas sēdēs jums pretim.”
Un tomēr cenai vienmēr ir liela loma.
Ja vīns ir ieliets pudelē, tas nozīmē, ka tas ir dzerams un paredzēts noteiktai auditorijai. Es nevaru par kādu vīnu teikt, ka tas nav dzerams.
"Es pats ikdienā mājās lietoju vīnus, kuru cena svārstās no 8 līdz 15 eiro. Protams, kādreiz iznāk iedzert ko dārgāku. Katram ir savas prasības, kas atšķiras no zināšanām attiecīgajā jomā un konta stāvokļa bankā,” saka vīnzinis.
Un kā ir ar izlavēto vīna veselīgumu? “Ar vīnu ir tāpat kā ar reliģiju: vienas atbildes nav.
Ir izpētīts, ka baltvīns pozitīvi ietekmē kaulu sistēmu, sarkanvīns uzlabo asinsriti, pasargā no sirds asinsvadu slimībām, šampanietis ir noderīgs smadzenēm.
Tomēr viss ir atkarīgs no cilvēka fizioloģiskajām īpatnībām, izdzertā vīna daudzuma un kvalitātes. Būdams vīnzinis, es vīnu dzeru katru dienu.
Lai saprastu vīnu, viss ir vienkārši, to vajag degustēt un degustēt.
Vīnziņi joko, ka pirmā saprašana nāk pēc pirmās izdzertās paletes, bet palete ir 600 pudeles."
Drīzumā par to, kāpēc kopā sader šampanietis un melnie ikri, kas rada ugunsgrēku un kāpēc pēcgarša ir svarīgāka?