Pavasaris tuvojas arī tad, ja to vēl neesam pamanījuši, un jau drīz sāksies pirmie dārza darbi. Kā jau ik gadu, katrs dārzkopības entuziasts pavasarī iesēj kultūraugu sēklas, kas vasaras vidū un beigās vainagojas ar sulīgiem un ekoloģiskiem dārzeņiem, augļiem un garšaugiem. Tomēr reizēm nākas aizdomāties – vai tiešām šie augļi un dārzeņi ir ekonomiski vērtīgi un ļauj ietaupīt? Lūk, seši dārzeņi, kuru iesēšana un lološana patiešām atmaksāsies.
6 ekonomiski vērtīgākie ēdamie augi, kurus var izaudzēt paša dārzā (3)
Lapu kāposti
Sātīgie, tumši zaļie Kale kāposti jeb lapu kāposti ir bagāti ar minerālvielām, un ne velti tie mūsdienās ir populāra sastāvdaļa veģetāriešu un vegānu ēdienkartē. Viena sēklu paciņa izmaksā mazliet virs viena eiro, taču tie aug samērā ātri – jau sešas nedēļas pēc iesēšanas lapu kāposti ir gatavi ēšanai. Salīdzinot ar veikalu cenām, pašu audzētās veltes būs lētākas un arī kvalitatīvākas.
Tomāti
Tomāti neaizņem daudz vietas – mazos tomātiņus var audzēt pat uz balkona un palodzes, bet lielākos – siltumnīcā. No iesēšanas līdz sulīgiem tomātiem būs jāpagaida 12 nedēļas. Turklāt, līdzko sākas tomātu nogatavošanās, tie ātri vien ataudzē jaunus augļus, kas nozīmē, ka periodiski rodas jauni sarkanie bumbuļi. Tas nozīmē, ka vienā vasarā var ietaupīt virs 50 eiro, pieņemot, ka ik nedēļu iegādājies kādu kilogramu svaigu tomātu.
Salāti
Viena paciņa sēklu var nodrošināt mājsaimniecību ar salātiem piecus mēnešus no vietas. Salīdzinot ar salātu cenām lielveikalos, gadā izdosies ietaupīt aptuveni 40 eiro, ja salātus audzēsiet paši.
Brokoļi
Brokoļu sēklas par dārzeņiem izaug 8 līdz 12 nedēļu laikā, bet viena brokoļa galva sver aptuveni kilogramu, kas nozīmē, ka viena brokoļu sēklu paciņa izmaksās tikpat, cik viens dārzenis lielveikalā.
Kartupeļi
Kartupeļi Baltijas valstīs ir būtiska ēdienkartes sastāvdaļa un to krājumus var gadīties papildināt visai bieži. Viena kartupeļa iestādīšana rezultēsies ar vidēji deviņiem zemes bumbuļiem, bet piecas sēklas – 45 dārzeņos. Beigu beigās – kartupeļus būs daudz lētāk izaudzēt pašiem nekā iegādāties tirgū vai lielveikalā.
Sparģeļi
Lai gan sparģeļu izaudzēšana prasīs zaļos pirkstiņus un pacietību, tomēr veiksmīga raža būs krietni izdevīgāka nekā viena maza sparģeļu saišķīša iegāde. Sparģeļu nogatavošanās var ilgt pat divus gadus, līdz ir iespējams ievākt ražu, tomēr šie dārzeņi var ražot pat vēl turpmākos 20 gadus.