Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Nepadari izcilu vīnu par vulgāru vīniņu (1)

Stāsta vīna eksperts
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saskandināsim?
Saskandināsim? Foto: depositphotos.com

Mēdz teikt, labs vīns ir tas, kas izdzerts, vēl labāks - tas, ko vēl tikai baudīsim. Tomēr vīns ir kaprīza substance - nepiemērota temperatūra spēj sabojāt visizcilāko vīnu. Kas jāņem vērā, ceļot galdā vīnu?

Viens no svarīgākajiem aspektiem vīna servisā ir vīna temperatūra, jo tikai pareizā temperatūrā pasniegts vīns atklās visas savas garšas un aromātus, skaidro "Sky" lielveikala vīnzinis Jānis Kaļķis.

Nosacītā pasniegšanas temperatūra ir: dzirkstošajiem vīniem - 6,8 grādi, baltajiem un rozā vīniem - 10, 12 grādi, sarkanajiem - 16,18 grādi.

“Tam ir vienkāršs izskaidrojums - ja baltvīnu dzer pārāk aukstu, tieši aukstums paslēpj garšas nianses un aromātus, vienlaikus neietekmētu atstājot skābes līmeni un uztveri.”

Respektīvi, nebrīnieties, ja labs, bet ledaini auksts baltvīns garšo pēc skābas suslas.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt sarkanvīnā aukstums aktualizē sāļu un rūgtu garšu. Jāpiebilst, ka tanīnus vīnā cilvēks uztver ar rūgtās garšas palīdzību. Līdz ar to vīns, pasniegts pārāk zemā temperatūrā, ir ass, raupjš un nesabalansēts.

Situācija ar pārāk siltu vīnu nav daudz labāka. “Siltums izceļ alkoholu un saldumu. Pārāk silts sarkanvīns un baltvīns ir vulgāri aromātos, agresīvi garšā un alkoholiski. Ja vīns nav sabalansēts, laba garša neveidosies,” skaidro vīna eksperts.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

“Ja vīns nav bojāts un tiek pasniegts pareizā temperatūrā, iemesls “negaršo” nav pietiekams, lai atteiktos. Cita lieta, ja pudeles korķis ir bojāts vai vīns atnests nepareizajā temperatūrā. Ja man atnesīs siltu baltvīnu, skaidrs, ka es to nedzeršu,” stāsta Jānis Kaļķis.

“Latvijas restorānu lielākā bēda ir vīns, kas tiek turēts plauktos neatbilstošā temperatūrā - 20, 22 grādos, lai gan temperatūrai vietā, kur atrodas vīns, nevajadzētu pārsniegt 16, 18 grādus. Līdz ar to apmeklētājs drīkst atteikties no ielietā sarkanvīna, ja tas nav pasniegts pareizi.”

Etiķete prasa, lai restorāna vīnzinis vīnu pirmajam ielej tam, kurš to pasūtījis. Pēc pārējo apkalpošanas tiek papildināta glāze, no kuras tika degustēts. Viesu apkalpošanas secība ir reglamentēta - pirmie tiek apkalpoti bērni, tad sirmgalvji, sievietes un vīrieši.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu