Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Praktiski padomi, kā savu virtuvi padarīt par īstu ēst gatavošanas entuziastu sapni

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Katra virtuve pilda savas funkcijas – kādai ir tikai dekoratīva nozīme, kādā tiek gatavotas tikai brokastis brīvdienu rītos, taču kādā ik dienas notiek intensīva rosība un gaisā virmo kārdinošas smaržas, kas liecina par biežu ēst gatavošanu. Arens Rīga dizaineru komanda sagatavojusi vairākus padomus, kā virtuvi pielāgot cilvēkiem, kuriem gatavošana ir bauda ik dienas.

Izmantotie materiāli

Gatavošana bieži vien var ietekmēt materiāla ilgmūžību – darba virsma var tikt saskrāpēta, deformēta vai bojāta karstu trauku ietekmē. Būtiski izvēlēties praktiskus un izturīgus materiālus, piemēram, akmeni, krāsoto MDF, Nano Fenix, kas ir viegli kopjami un ar minimālu iespēju tikt saskrāpētiem.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Piekļuve skapīšiem

Darbojoties virtuvē, īpaši, kad jācenšas pagatavot maltīti pēc iespējas ātrāk, būtiska nozīme ir skapīšu atvēršanas funkcijām. Gatavojot bieži vien rokas ir aizņemtas, tāpēc lieliski šādā gadījumā noderēs skapīši, kuru durvis atveramas ar elektrisko push sistēmu – ērta un ātra piekļuve vajadzīgajām lietām.

Uzglabāšanas vieta

Ja mājās gatavojat daudz un bieži, jāieplāno arī papildus vieta, kur glabāt pārtiku, traukus un piederumus. Tie var būt gan skapīši, gan atvilktnes, gan iebūvēti plaukti.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Papildus darba virsma

Virtuves sala ir lielisks risinājums, kas veido papildus vietu gatavošanai un arī ēšanai. Kulināro izvirtību procesā sala būs veids, kā ērti komunicēt un ļaut darboties vairākiem cilvēkiem vienlaikus. Tāpat papildus darba virsmu iespējams iegūt to veidojot dziļāku – 70cm vai 75cm virsma sniedz papildus vietu aiz plīts un izlietnes, kā arī virtuves pamatdaļā, kas labi noderēs gan gatavojot, gan servējot ēdienu. Ne vienmēr svarīgākais ir visu veidot, kā pieņemts. Reizēm ir jāļaujas intuīcijai, un jāveic nelielas korekcijas.

Papildus ierīces

Kad runa ir par gatavošanu, iespējām robežu nav. Iebūvēta vakuuma vai sildīšanas atvilktne, grila virsma, vīna skapis – tās ir tikai dažas no lietām, ko Arens Rīga var iebūvēt klienta virtuvē, lai gatavošanas pieredzi padarītu košāku un patīkamāku.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Funkcionāla tehnika

Profesionāla un izturīga cepeškrāsans - kvalitatīva tehnika kopā ar jaudīgu un viegli kopjamu tvaika nosūcēju vairos entuziasmu izmēģināt jaunas receptes. Tāpat, ja virtuves platība ļauj, liels ieguvums gatavošanas entuziastiem ikvienā virtuvē būs vairākas cepeškrāsnis. Savukārt, ja vietas nav tik daudz, tad iespējams iegādāties cepeškrāsni, kas pilda vairākas funkcijas vienlaikus, piemēram, cepeškrāsns ar tvaiku vai cepeškrāsns ar mikroviļņu krāsni. Šādā veidā pavērsies plašākas iespējas ēdiena pagatavošanai.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Divdurvju ledusskapis vai ledusskapis un saldētava – ja vieta ļauj. Lielais daudzzonu iebūvētais ledusskapis ar atsevišķu, zem virsmas iebūvējamo mazo saldētavu, ir lielisks risinājums, ja parastie nav gana ietilpīgi. Ja vieta atļauj un pastāv nepieciešamība, ir iespēja iebūvēt lielos divdurvju side-by-side ledusskapjus vai arī savietot atsevišķu, līdzās stāvošu saldētavu un ledusskapi.

Plašākas plīts virsmas (90cm) lieliski noder, lai brīvāk varētu izvietot traukus gatavošanai, kā arī lai iegūtu papildus riņķi. Īpaši ieteicams izskatīt indukcijas apvienojamo gatavojamo zonu virsmas, kas ļauj novietot dažādu izmēru traukus, kā piemēram grilpannu, kā arī multi-zonu virsmas brīvi izvietojamiem traukiem.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Trauku mazgājamā mašīna palīdz uzturēt virtuvi kārtībā, jo netīrie trauki nekrājas un neaizņem izlietni, neveido haosu. Šādu palīgu virtuvē īpaši novērtēs tie, kas bieži uzņem viesus vai daudz gatavo priekš maziem bērniem.

Ergonomika

Ergonomikai un izvietojumam virtuvē ir liela nozīme, lai intensīvi gatavojot nav jāskrien no viena gala uz otru. Šī iemesla dēļ ļoti labi jāizplāno darba trijstūris, lai viss būtu savās vietās un “pie rokas”. Gan vizuāli, gan funkcionāli virtuvē iederēsies lielā sala, kas ikdienā kalpos kā brīva virsma gatavošanas procesiem, bet svētku laikā ļaus piedalīties visai ģimenei vai draugiem, tādējādi nodrošinot visiem kopīgu uzturēšanās vietu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu