Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa
Iesūti ziņu!

Uz Rīgas iepirkšanās centra dzīvo bišu saimes

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Unsplash

Šogad, sākot ar 15. jūniju, uz universālveikala “Stockmann” jumta sev jaunu mājvietu radušas septiņas bišu saimes. Biškopjiem Jānim Šnikvaldam un Arturam Balandiņam piederošie bišu stropi izvietoti uz ēkas jumta, iepretim “Stockmann” piektā stāva darbinieku birojam. Tiek plānots, ka sezonas beigās bites būs ievākušas ap 350 kilogramiem garda medus, “strādājot” Rīgas parkos.

Dace Goldmane, universālveikala “Stockmann” vadītāja:

“Urbānā biškopība nav modes lieta. Tas ir viens no zaļās domāšanas indikatoriem, veids, kā vēl vairāk ļaujam dabai “ienākt” pilsētā un pilsētai - dabā, un tā to uztver arī universālveikala kolektīvs.

Rūpes par kvalitatīvu un veselīgu vidi sasaucas ar ilgtspējas risinājumiem, kurus “Stockmann” aktīvi ievieš sabiedrības ikdienas dzīvē.”

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Līdz šim biškopībā nav novērtēts pilsētas potenciāls kaut zināms, ka pilsētvide ir brīva no intensīvajā lauksaimniecībā izmantoto pesticīdu atliekvielām. Pilsētā ir arī mazākas temperatūras svārstības, kas tīk bitēm. Turklāt Rīga ir izteikti zaļa pilsēta ar ziedošiem kokiem parkos un krāšņām puķu dobēm, turklāt jūnijā un jūlijā pilsētā zied liepas un daudzi košumkrūmi.

Kā uzsver biškopis J.Šnikvalds:

“Alberts Einšteins ir teicis: “Ja izzudīs bites, tad cilvēks varētu būt nākamais.”

Ja iedziļināmies teiktajā, tad nevaram nepiekrist, ņemot vērā to, ka bites apputeksnē vienu trešo daļu no augļiem un dārzeņiem, kurus cilvēks lieto uzturā. Tādēļ varam secināt, ka Dievs radījis biti ar cēlu mērķi, proti, apputeksnēt. Bite ir kā mazs indikators, neatņemams liecinieks norisēm dabā, dodot iespēju augiem augļoties un vairoties. Rīgas dārzi un parki bitēm ir kļuvuši par tādām kā zaļajām oāzēm, no kurām apmaiņā iegūt pārsteidzoši liela daudzuma nektāra, kuru vēlāk stropā tās nogatavina par augstākās kvalitātes medu.”

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu