Cits saldējums. Kā pagatavot vasarīgo sorbetu?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Vasarā lielu popularitāti gan pieaugušo, gan bērnu vidū gūst atvēsinošais gardums – saldējums. Uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, kā izvēlēties ne vien gardu, bet arī veselīgu saldējumu, un kā paša spēkiem pagatavot augļu saldējumu – vasarīgo sorbetu.

Tradicionāli saldējumu gatavo no piena vai saldā krējuma, un no tā arī atkarīgs produkta tauku saturs un uzturvērtība. No saldā krējuma gatavota saldējuma enerģētiskā uzturvērtība būs krietni augstāka. Tas noteikti jāņem vērā cilvēkiem ar lieko svaru un paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs. Taču olbaltumvielu vai ogļhidrātu daudzums no piena vai saldā krējuma gatavotā saldējumā būtiski neatšķiras. Piemēram, 100 grami saldējuma vidēji satur trīs gramus olbaltumvielu, 20-30 gramus ogļhidrātu un 10-25 gramus tauku.

Neatņemama saldējuma sastāvdaļa ir arī cukurs, un vienā saldējumā (vidēji 75 gramu iepakojumā) ir no trīs līdz piecām tējkarotēm cukura.

Lielā cukura daudzuma dēļ uztura speciāliste Olga Ļubina iesaka saldējumu uztvert kā našķi, nevis ikdienas uztura sastāvdaļu.

Papildus garšas bagātināšanai saldējumā tiek pievienoti arī augļi, ogas, šokolāde un citas sastāvdaļas. Bet, lai nodrošinātu viendabīgu konsistenci, sastāvā nereti atrodamas arī tādas palīgvielas kā stabilizētājs želatīns, agars (augu valsts alternatīva želatīnam), guāra sveķi un arī dabīgas krāsvielas. Vērtējot saldējuma sastāvu, Olga Ļubina iesaka principu “jo mazāk, jo labāk”. Tāpat vislabāk izvēlēties saldējumu, kura pagatavošanā nav izmantoti augu tauki vai hidrogenizētie tauki.

Pagatavo saldējumu pats!

Piena vai saldā krējuma saldējuma alternatīva ir veldzējošais saldētais sorbets. Tā pagatavošana ir viegla, bet rezultāts gards un veselīgs. Sorbetam būs nepieciešamas ogas un augļi pēc izvēles, blenderis un nelieli trauciņi sasaldēšanai.

Olga Ļubina noteikti iesaka izmēģināt melleņu-banānu, zemeņu-laima vai mango un smiltsērkšķu sorbetu, kā arī eksperimentēt ar augļu un ogu kombinācijām pēc patikas.

Garduma pagatavošanā noteikti vērts iekļaut arī pašu dārzā audzētas zemenes un citas ogas. Sorbeta pagatavošana ir tik viegla, ka tajā var iesaistīt visu ģimeni. Augļus un ogas ieber blendera traukā un sajauc viendabīgā masā, iepilda saldējuma formiņās un ievieto saldētavā. Krāsainie un gardie augļu saldējumi noteikti garšos gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Raksts tapis sadarbībā ar mazumtirdzniecības tīklu Rimi Latvija.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu