Vasaras sezona rit pilnā sparā, un to, kā ierasts, labprāt pavadām dažādās aktivitātēs – tuvākos vai tālākos ceļojumos, bezmiega naktīs pilsētas bāros vai restorānos, dodoties uz pilsētas svētkiem un festivāliem, kā arī, protams, sanākot kopā uz grillparty pasākumiem, kuros īpašs akcents likts uz grilētiem ēdieniem, reibinošiem dzērieniem un gardām uzkodām. Bet vai šajās ballītēs galdā celtais ēdiens ir piemērots arī cilvēkiem ar cukura diabētu?
Trīs alternatīvas treknajiem dārza ballīšu ēdieniem
Bez grilētas gaļas, dārzeņiem un alkohola neiztikt
Nesen veiktajā socioloģiskajā aptaujā noskaidrots, ka 72% aptaujāto kopīgajās radu un draugu sanākšanas reizēs galdā visbiežāk ceļ grilētu gaļu un dārzeņus. Iepriecinošus rezultātus uzrāda sadaļa, kurā 69% respondentu atzīmē, ka šāda veida pasākumos neiztiek arī bez augļiem uz uzkodu galda. Teju puse jeb 41% aptaujāto atzīst, ka iecienīta ir arī alkoholisko dzērienu baudīšana, bet paštaisītas sulas un dažāda veida limonādes viesiem piedāvā attiecīgi tikai 24% un 15% respondentu. Šāda veida dārza ballītes cilvēkiem ar cukura diabētu var kļūt par izaicinājumu, tāpēc šeit trīs alternatīvas receptes ierastajiem ēdieniem.
Vistas gaļas iesmiņi ar dārzeņiem un pesto mērci
Vienā porcijā: kcal – 250, tauki – 13, ogļhidrāti – 7, olbaltumvielas – 26.
Četrām porcijām nepieciešams
500 grami vistas filejas
2 mazi cukīni
12 gb. ķiršu tomāti
1 liels sarkanais sīpols
Pesto mērce
Pagatavošana: sagriez sīpolu astoņās daivās, cukini sadali resnākās ripiņās un vistu sagriez ne pārāk lielos gabalos. Vienai porcijai jeb iesmiņam būs nepieciešami trīs gabaliņi vistas, cukīni, ķiršu tomāti un divas sagrieztas sīpolu daivas. Visu kārto pamīšus uz iesmiņa un cep uz grila katru pusi trīs minūtes. Kad iesmiņi apcepušies, apsmērē tos ar pesto mērci un turpini grilēt vēl 4-5 minūtes.
Veselīgie saules salāti
Viena porcijā: kcal – 190, tauki – 12, ogļhidrāti – 17, olbaltumvielas – 7.
Sešām porcijām nepieciešams
2 ēd.k. olīveļļas
2 ēd.k. citronu sulas
2 ēd.k. svaigi spiestas apelsīnu sulas
Saišķītis svaigu pētersīļu
1/4 tējk. sāls
1 ķiploku daiviņa
1 avokado, sagriezts mazākos kubiciņos
1 iepakojums salātu mikslis
12 gab. ķiršu tomātu
1/2 glāze sausā vārītas kvinojas
1 bundža zaļo zirnīšu
2 ēd.k. nesālītu ķirbju sēklu
Blenderī sajauc olīveļļu, citronu sulu, apelsīnu sulu, pētersīļus, sāli, ķiploku un 1/4 avokado. 15 minūtes atdzesē ledusskapī.
Lielā traukā sajauc salātu mix, tomātus, kvinoju, zaļos zirnīšus, atlikušo 3/4 avokado un ķirbju sēklas. Pārlej mērci pāri salātiem, uzmanīgi iemaisi un uzreiz pasniedz. Ja nav plānots pasniegt uzreiz, mērci salātiem pievieno īsu brīdi pirms pasniegšanas.
Folijā grilēta tilapijas fileja ar garšaugiem
Vienā porcijā: kcal – 200, tauki – 6, ogļhidrāti – 5, olbaltumvielas - 35.
4 porcijām vajadzēs
1 tējk. ķiploku pulvera
4 zariņus svaiga timiāna lapiņu
1/8 tējk. sāls
1/4 tējk. melno piparu
4 gab. tilapijas filejas
2 tējk. rapšu eļļas
4 šķēlītes citrona
8 gab. atdalītu brokoļa ziedu
8 ķiršu tomātus, sagrieztus uz pusēm
Alumīnija foliju ievīstīšanai
Uzkarsē grilu. Mazā bļodā sajauc ķiploku pulveri, timiāna lapas, sāli un piparus. Katrai tilapijas filejai apslaki abas puses vienmērīgi ar rapšu eļļu, pēc tam apber abas puses ar garšvielu maisījumu. Katru fileju liec uz atsevišķas folijas plāksnes un pievieno citrona šķēli, divus ķiršu tomātus un divas brokoļa daivas. Brīvi saloki foliju pāri filejai un aizver malas.
Cep tilapiju uz iepriekš sagatavota grila 18 līdz 20 minūtes, kamēr zivs fileja, pārbaudot ar dakšiņu, viegli sadalās. (Uzmanies, atverot folijas iepakojumus, tvaiks būs ļoti karsts!)