Tāpat tiek bieži ignorēts fakts, ka tādas ekosistēmas kā pļavas un savannas ir ārkārtīgi svarīgas stabilam klimatam. Tās ir plašas teritorijas, kurās nav ne koku, ne arī krūmu. Arī pļavas pilda oglekļa dioksīda absorbētāju funkcijas. Vēl jo vairāk – tās ļauj nodarboties ar zemkopību, neizcērtot kokus.
“Kamēr mēs visi esam norūpējušies par kokiem un mežiem, lielu uzmanību vajadzētu veltīt arī pļavām un savannai,” saka Starptautiskā Savvaļas fonda (WWF) pārstāvis Žuans Kampari.
Pārtikas produktu ražošana un klimats
Jaunais zinātnieku ziņojums skaidro, ka pārtikas produktu ražošanas pašreizējais modelis vienlaicīgi ir gan klimata pārmaiņu upuris, gan arī aktīvi tās veicina. Agrokultūras ražas jau tuvākajā nākotnē samazināsies, bet cenas – palielināsies. 2050. gadā graudaugu produktu cenas varētu būt par 30% lielākas nekā pašlaik. Savukārt, saglabājoties pašreizējiem kaitīgo izmešu apjomiem, kas nonāk atmosfērā, ASV vien tuvākajos 60 gados graudaugu raža var samazināties pat par 80%, salīdzinot ar šo gadu.
Tāpat atmosfērā paaugstinātā CO2 izmešu koncentrācija negatīvi ietekmē pārtikas produktu kvalitāti, samazinot to enerģētisko vērtību. Jau pašlaik, pēc zinātnieku aprēķiniem, 821 miljons cilvēku visā pasaulē cieš no bada, bet 1,5 miljardi cilvēku no pārtikas vairs negūst organismam svarīgos mikroelementus, kā dzelzi vai cinku.
Laiks mainīt attieksmi pret klimatu un tā pārmaiņām
IPCC ziņojums ir paredzēts, lai ne tikai brīdinātu par iespējamajām briesmām planētai, bet arī aicinātu cilvēci rīkoties – tāpat atgādināt, ka vēl viss nav zaudēts un ir iespēja sliktāko scenāriju novērst. Lai arī pasākumi, kurus nepieciešams sākt, katram reģionam ir atšķirīgi, pamatsoļi visā pasaulē ir vienādi – jāveic optimizācija pārtikas produktu ražošanā, kā arī jāreabilitē vairāk nekā divus miljardus hektāru augsnes, kas pakļauta deģenerācijas riskam.