“Sēņu sastāvā ir 90% ūdens, 2–3% ogļhidrātu un ap 1% tauku. Tāpēc sēnēm ir ļoti zema enerģētiskā vērtība, tikai 15–20 kilokalorijas uz 100 gramiem. Līdz ar to tās var uzskatīt par diētisku produktu, protams, ja vien negatavojam mērci ar saldo krējumu,”
atgādina uztura speciāliste. Bet kā tad tās vislabāk pagatavot?
Piemērota pagatavošana vairumam sēņu – vārīšana
Ņemot vērā, ka sēnēs esošās ekstraktvielas jeb vielas, kas tām piešķir specifisku smaržu un garšu, šķīst ūdenī, vislabāk sēnes ir vārīt. Vārot buljonā izdalās vairāk vielu, kas kairina kuņģa gļotādu un veicina gremošanas sulu izdali. Olga Ļubina skaidro – tas ir svarīgi, jo sēnes nav “viegls” produkts ne pieaugušam cilvēkam, ne bērnam: to sastāvā ir hitīns, ko cilvēka gremošanas traktam ir grūti pārstrādāt.
Svaigas, sašķirotas un noskalotas sēnes liek verdošā ūdenī un vāra 5–10 minūtes, tad noskalo, notecina sietā un gatavo, kā plānots. “Pēc vārīšanas sēnes var apcept vai vēlreiz novārīt. Ja negribas pārāk daudz laika pavadīt pie plīts, labāk izvēlēties tādas sēnes, kuras pirms gatavošanas vārīt nav nepieciešams.
Piemēram, šampinjonus var uzreiz cept, grilēt vai pievienot mērcēm; arī baravikas un gailenes gatavo, iepriekš nevārot,” iesaka uztura speciāliste.
Maltītes bagātinās arī sālītas, kaltētas un marinētas sēnes. Vienīgi jāatceras, ka sālītas sēnes pirms lietošanas vairākas stundas jāmērcē aukstā ūdenī, lai samazinātu sāls saturu tajās, bet kaltētās jānoskalo, jāapplaucē ar verdošu ūdeni, jāmērcē 2–4 stundas un pēc tam jāvāra ūdenī, kurā tās mērcētas.