Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Gardums ledus garozā

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viena no vislabākajām metodēm ilgstošai produktu uzglabāšanai ir sasaldēšana, atzīst eksperte Olga Ļubina. Saldētiem produktiem nevajag pievienot ne sāli, ne cukuru, tādējādi iespējams maksimāli saglabāt to sākotnējo uzturvērtību.

Tiesa, jebkuras termiskas apstrādes rezultātā zūd termonestabilie vitamīni, piemēram, C vitamīns. Arī saldēšana ir termiska apstrāde, tomēr saldējot zaudējumi ir krietni mazāki, nekā konservējot vai ilgstoši karsējot.

“Saldēt var praktiski visu – augļus, ogas, tomātus, burkānus, zaļumus, papriku un citus dārzeņus. Pirms saldēšanas tie rūpīgi jāpārlasa, jo netīri vai bojāti eksemplāri nederēs. Dažus dārzeņus, piemēram, kabačus, cukīni, ziedkāpostus un Briseles kāpostus, vispirms vajag uz vienu minūti iegremdēt verdošā ūdenī, tad uzreiz likt aukstā ūdenī, pēc tam nosusināt un ievietot saldētavā,” iesaka Olga Ļubina un atklāj kādu triku arī tomātu uzglabāšanai – pirms sasaldēšanas tos nevajag blanšēt, taču tiem nedaudz jāiegriež mizā, lai tomāti sasalstot nepārplīstu.

Saldējot jāizvēlas hermētiski noslēdzami trauki vai konteineri, kuros uzglabāt vasaras un rudens veltes.

Ideāli, ja produktus iespējams sasaldēt -18 grādu temperatūrā; pēc tam tos var uzglabāt arī zemākā temperatūrā, pat -24 grādos. Šādi saldēti produkti ir uzglabājami visu ziemu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu