Nākošais, kam būtu jāpievērš uzmanība ir pannas pārklājums. Šobrīd aktuāls ir akmens daļiņu pārklājums, kura priekšrocība – gatavošana bez eļļas. Tas pie nosacījuma, ka ir mērena plīts temperatūra, it īpaši ir jāuzmanās, gatavojot uz ‘agresīvajām’ indukcijas plītīm. Gatavojot, tauki un sulas, kas izdalās no produkta, sakrājas pārklājuma nelīdzenumos, tādejādi izveidojot mikrogrilla efektu – produkts apcepas, vienlaicīgi sautējoties.
“Akmens pārklājuma daļiņas darbojas līdzīgi kā pirtī – akmens paņem siltumu, un pēc tam to atdod.
Atšķirību var labi redzēt, piemēram, cepot pankūkas - uz gludas pannas pankūkas būs glancētas, bet uz akmens pārklājuma – skaisti porainas”, stāsta eksperte.
Mūsdienās plaši tiek izmantots pretpiedegšanas pārklājums ar pārtikas silikona daļiņām, kas nesatur parabēnus. Šis pārklājums aizsargā no baktērijām, tādejādi pannas virsmai ir antibakteriāls efekts. Piemēram, uzcepot zivi, un pēc tam noskalojot pannu, zivs smarža vispār nav jūtama, kā arī silikonam nekas nelīp klāt.
Pannu kalpošanas laiku var samazināt nepareiza kopšana.
“Pirmais, kas jāņem vērā – karstu pannu liekam tikai zem karsta krāna ūdens un, nekādā gadījumā, auksta!
Vai arī atdzesējam pannu pirms mazgāšanas līdz istabas temperatūrai un mazgājam siltā ūdenī. Krasa temperatūras maiņa nelabvēlīgi atsaucas uz pārklājumu. Tāpat, lai pārklājums ilgāk kalpotu, pannu nevajag berzēt, bet gan ielikt atmērcēties un pēc tam nomazgāt ar hloru nesaturošu līdzekli. Pie kam mazgāt nepieciešams ne tikai no iekšpuses, bet arī no ārpuses, un pēc katras lietošanas reizes. Tas neattiecas uz čuguna pannām, jo tās tieši pretēji rekomendējam nemazgāt, jo čuguns ir porains materiāls, un, cepot eļļa iesūcas, veidojot pretpiedeguma slāņa efektu”, uzsver speciāliste.