Šodienas redaktors:
Artūrs Guds
Iesūti ziņu!

Veselīgs 18. novembra svētku galds jeb kā lai nepārēdas

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Pixabay

Bieži vien pēc svētkiem paliekam ar smaguma sajūtu vēderā un nevēlēšanos kustēties. Lai izvairītos no šāda scenārija, noderēs idejas 18. novembra svinēšanai ar gardiem, taču veselīgiem ēdieniem, kas piemēroti arī cilvēkiem ar cukura diabētu.

Galda noformējumam ir nozīme

Cilvēki ēd ar acīm, tādēļ ļoti svarīgs ir vizuālais noformējums – gan ēdienam, gan galdam. Ja mājās ir sarkans galdauts, noteikti to izmanto. Šie ir svētki, kuros sarkanā krāsa būs īstā. Ja izmantosi sarkanu galdautu, tad ļoti skaisti izskatīsies balti šķīvji ar tumši sarkanu skaisti salocītu salveti uz tiem. Pa vidu galdam vari izveidot baltu vai sarkanu sveču taku. Dekorējot ēdienu, neaizmirsti par kopējo galda noformējuma tēmu un ievēro to. Veselīgs un interesants risinājums maltītes izdaiļošanai būs izdiedzētas sēklas. Noderēs arī baltais kazas vai fetas siers savienojumā ar granātābolu.

Svētku mielasta galds kā enerģijas lādiņš ikvienam

Gatavojot svētku mielastu, jāatceras mūžīgā patiesība – jo krāsaināk, jo labāk organismam. Turklāt labāk izvēlēties produktus ar zemu glikēmisko indeksu (to uz iepakojumiem norāda ar simbolu GI) vai alternatīvas jau ierastiem ēdieniem.

Piemēram, parasto kartupeļu vietā var lietot saldos kartupeļus, pākšaugus, brūnos rīsus. Salātus, kur tiek izmantoti baltie rīsi, var lieliski papildināt ar kvinoju, kurai ir zems GI indekss. Uz galda var likt arī rupjmaizi vai pilngraudu maizi, kurā ir mazāk iesala.

Ēdienu gatavošanai noderēs linsēklas un klijas, kā arī svaigi, vārīti, tvaicēti vai grilēti dārzeņi, liesa gaļa un, protams, zivis. Ieteicams izvairīties no “slēpto tauku” produktiem, kas atrodami salami desā, cīsiņos, treknā pastētē.

Lai padarītu ēdienu vēl gardāku, var pievienot kurkumu, melnos piparus, koriandru, kanēli vai dažādus garšaugus - baziliku, bulguru, diedzētas sēkliņas, pētersīļus, timiānu, ķiplokus, citronu sulu vai jebkuras citas garšas pēc izvēles.

Noteikti uz galda jāparedz vieta ūdenim. Dažādībai to var papildināt ar dzērvenēm vai citronu. Sulas, kolas un citus saldinātos dzērienus šoreiz labāk atstāt veikalā.

Jāņem vērā tas, ka arī svaigi spiestās sulās ir daudz cukura.

Ieplāno aktivitātes

Lai vakariņas būtu izdevušās un visi viesi justos labi, vēlams ieplānot mazas aktivitātes, kas liks cilvēkiem izkustēties.

Vari zem šķīvja palikt lapiņu ar uzdevumu, piemēram, vārdi mēmajam šovam par tēmu “Latvija – brīvība”, liekot attēlot Lāčplēsi, zobenu, bruņas, sveci vai brīvību.

Tāpat noteikti ieplāno gājienu uz svētku uguņošanu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu