Pārtikas uzņēmumiem, kuros konstatētas neatbilstības, uzdots tās nekavējoši novērst, kā arī pārskatīt paškontrolē noteiktos uzraudzības un kontroles pasākumus, īpašu uzmanību pievēršot pārtikas piesārņojuma novēršanas efektīvai kontrolei, kā arī personīgās higiēnas ievērošanai.
ZM norāda, ka objektīvs higiēnas, kā arī pārtikas nekaitīguma mērinstruments ir laboratoriskā kontrole. Pastiprinātajās pārbaudēs PVD noņēma un laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtīja 1150 nomazgājumus stafilokoku, koliformu un salmonellu noteikšanai.
PVD izlases veidā pārbaudīja arī Latvijas gaļas produktu ražotājus un piegādātājus, tostarp laboratoriskajai izmeklēšanai uz salmonellu klātbūtni nosūtot 42 svaigas gaļas paraugus. Vienpadsmit gadījumos Polijas izcelsmes mājputnu gaļas paraugos konstatētas salmonellas. Par konstatēto informēts gan Polijas pārtikas apriti uzraugošais dienests, gan citas Eiropas Savienības dalībvalstis, informāciju par piesārņojumu ievietojot Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmā.
Tāpat PVD informāciju par Polijas uzņēmumiem, kuru produkcijā konstatētas salmonellas, nekavējoties sniedzis Latvijas pašvaldībām, kuras organizē pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojumu iepirkumus, Latvijas pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu apvienojošajām organizācijām, kā arī pirmsskolas izglītības iestāžu ēdinātājiem. Latvijas uzņēmumi, balstoties uz PVD sniegto informāciju, ir pārskatījuši sadarbību ar līdzšinējiem Polijas putnu gaļas piegādātājiem.
"Laboratoriskā kontrole ir objektīvs kontroles instruments, kas ļauj identificēt pārkāpumus gan higiēnas prasību izpildē, gan pārtikas nekaitīguma nodrošināšanā. Pastiprinātās pārbaudes liecina - jo vairāk tiek ņemti paraugi izmeklējumiem, jo lielāka varbūtība, ka laikus tiks identificētas un novērstas problēmas, savukārt iedzīvotāji pasargāti no dažādām saslimšanām," skaidro ministrijā.