Centrālā vieta mājās, kur ģimene pulcējas Ziemassvētkos, ir svētku galds. To rotājot, bieži vien aprobežojamies ar minimāliem risinājumiem – uzklājam galdautu un uzliekam svētku glāzes un svečturus –, taču pavisam vienkārši var panākt arī krāšņāku rezultātu. IKEA dizainers dalās ar sešām idejām, kā dažādos stilos rotāt svētku galdu, lai tas kļūtu par cienīgu konkurentu eglītei.
Idejas, kā izrotāt svētku galdu tā, lai pat Ziemassvētku eglīte būtu greizsirdīga
Interjera dizainers Darius Rimkus atgādina, ka galds nav atsevišķa pasaule – dekorācijām un krāsām galda klājumā vajadzētu būt saskaņotām ar rotājumiem citviet mājoklī. Lai radītu svētku sajūtu, viņš iesaka izrotāt trīs galvenās vietas – Ziemassvētku eglīti, logus un svētku galdu.
„Pamatlietas svētku galda klājumā ir tekstils, trauki un rotājumi.
Tekstils nav tikai svētku galdauts – arī salvetes, galda celiņi un paliktņi piešķir greznību un svinīgu noskaņu. Galda rotāšanai var izmantot tādas pašas virtenes un mantiņas kā eglītē – vienādi rotājumi istabai piešķirs saskaņotu kopskatu,“ saka Rimkus.
Dizainers ir pārliecināts, ka nav nepieciešams ik gadu iegādāties jaunus rotājumus un traukus – labāk par pamatu izmantot esošos un atsvaidzināt skatu ar dažiem akcentiem no šī gada Ziemassvētku kolekcijas.
Ja šķiet, ka uz svētku galda nepietiks vietas gan rotājumiem, gan tradicionālajiem deviņiem ēdieniem, Rimkus iesaka izmantot virtuves ratiņus.
Uz tiem var salikt ēdienu un lietas, kas būs nepieciešamas visa vakara garumā, piemēram, tējkannu, krūzītes, desertu. Tā ietaupīsiet vietu uz galda, un tas neizskatīsies nokrāmēts.
Rotaļīgs sarkanas un baltas krāsas apvienojums
Tiem, kas vēlas mājās ienest jautru svētku noskaņojumu, ieteicams izvēlēties Ziemassvētkiem raksturīgo sarkanas un baltas krāsas kombināciju. Šo krāsu duets svētku galdam piešķirs īpašu krāšņumu, savukārt, pieskaņojot tam rotaļīgas detaļas – piemēram, mazas ziemeļbriežu vai Ziemassvētku vecīšu figūriņas –, varēsiet iepriecināt mazākos ģimenes locekļus. Šāds galda klājums lieliski izskatīsies gaišā interjerā.
„Galda klājumā var izmantot sarkanu galdautu vai galda celiņu, uz kā izcelsies baltas krāsas trauki un citi aksesuāri.
Kā papildu akcentu var pievienot mazliet zilās krāsas tekstilā, papīra salvetēs vai galda celiņos,“ saka dizainers.
Ne mazāk svarīgs elements ir zaļumi. Tie galda klājumam piešķirs svaigumu, savukārt mūžzaļie mākslīgo augu vainagi, virtenes un pušķi priecēs arī pēc svētkiem.
Iedvesmojoties no dabas
Dabas mīļotāji var izrotāt galdu tā, lai tas atgādinātu mierīgu ziemas rītu mežā. Tādu efektu radīt palīdzēs mērena krāsu palete – sniega baltais, silti krēmkrāsas un brūnie toņi – un dabiski materiāli, piemēram, lina tekstilizstrādājumi, jūraszāļu paliktņi, koka dēlīši uzkodu pasniegšanai, kā arī piparkūku sirsniņas ar vārdiem, ko var izmantot galda karšu vietā.
„Šāda galda dekorēšanā vienmēr noderēs materiāli no dabas – pušķi no egļu zariem un uz galda izlikti čiekuri radīs dzīvīgu un dabīgu koptēlu.
Lai galda klājums nebūtu pārāk raibs, iesaku izvēlēties traukus, kas ir vienā krāsā, bet dažādās formās vai stilā. Lai veidotu vienotu kopskatu, zem katram viesim paredzētā trauku komplekta var palikt vienāda izmēra lielos šķīvjus vai vienādus galda paliktņus,“ saka dizainers.
Modernā stila Ziemassvētku galds
Mājās ar moderna stila interjeru iederēsies atbilstoši izrotāts galds. Lai radītu svinīgu noskaņu, nav nepieciešams galdauts – pietiks ar to, ka izvēlēsieties ar galda krāsu kontrastējošos traukus.
Rotājot galdu modernā stilā, var eksperimentēt un saskaņot dažāda stila traukus un aksesuārus, piemēram, modernus šķīvjus un dzērienu glāzes var kombinēt ar tradicionālajiem svečturiem.
Svarīga loma galda kopskata veidošanā ir akcentiem. Piemēram, baltu galdu un melnus traukus apvienos raibas, melnbaltas salvetes, svinīgu krāšņumu piešķirs zelta bļodiņas un servēšanas trauki, bet egļu zaru virtene ar lampiņām un daži sarkani akcenti neļaus aizmirst, ka viesi sanākuši svinēt Ziemassvētkus.
Saskaņot veco un jauno
Lai panāktu to, ka svētku galds izskatās citādi nekā pagājušajā gadā, nav nepieciešams katru gadu iegādāties jaunu servīzi vai rotājumus. Pieskaņojot esošajiem traukiem un tekstilam dažus jaunus akcentus, var iegūt romantisku un mājīgu noskaņu.
Svarīgi ir nepārcensties – nevajag izmantot visu, kas mājās ir pieejams, un ieteicams rotājumos izmantot ne vairāk kā trīs dažādas krāsas.
„Piemēram, ja trauku komplekts ir baltā krāsā, galda klājumu vari atdzīvināt ar vienādām spilgtākas krāsas bļodiņām. Glītu kopskatu radīs pieskaņots, dominējošs galdauts, uz kura fona esošie šķīvji izskatīsies kā jauni. Ja galdā liec šķīvjus no dažādiem komplektiem, vienotu koptēlu palīdzēs radīt jauni, vien par pāris eiro nopērkami galda paliktņi,” iesaka interjera speciālists.
Kā Ziemassvētku filmās
Mājās, kuru interjerā izmantotas tradicionālā stila mēbeles un kur dominē tumšas krāsas, labi izskatīsies bagātīgi izrotāts svētku galds. Tam dizainers iesaka izvēlēties trīs galvenos akcentus: spilgtas un kontrastējošas krāsas, bagātīgus rotājumus un greznus traukus.
Galda klājumā apvieno meža zaļo ar spilgti sarkano krāsu, kam piestāvēs arī pelēki un zilgani akcenti.
Svētku noskaņu palīdzēs uzsvērt liels skuju vainags galda centrā, tradicionālie svečturi un elegants statīvs, kurā ēdienus var salikt vairākos līmeņos. Klājot krāšņu galdu, var kombinēt tradicionālos rotājumus ar moderniem, piemēram, senlaicīgas stikla glāzes izskatīsies skaisti blakus moderna dizaina galda piederumiem un traukiem.
Galds gan Ziemassvētkiem, gan Jaungada vakaram
Zelta krāsa vienmēr rada svinīgu noskaņu, un tās apvienojums ar melno krāsu ir klasika, kas eleganti iekļausies modernā, kontrastējošā interjerā.
“Tiem, kas vēlas, lai viņu svētku galds spīdētu zeltā, bet vienlaikus būtu gaumīgs, iesaku veidot vieglu kompozīciju un nepārspīlēt ar detaļām.
Galvenie akcenti var būt mirdzošas zelta sveces, kas maksā tikai dažus eiro un piestāvēs citiem zelta rotājumiem. Zelta akcenti labi izskatīsies kopā ar melniem moderna stila traukiem. Vēl viens gaumīgs un mirdzošs akcents var būt stikla kupoli, zem kuriem saliktas lampiņu virtenes,” stāsta interjera speciālists.