“Oziji* ir kā vienota dūre... Bet visa Austrālija nedeg!” Kristiāns Avotiņš par ūdens vērtību, ziedošanu un dzīvi, kas turpinās (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX, personīgais arhīvs

“Pēdējo divu dienu laikā patiešām ir bijis lietus, un video ar dejojošajiem cilvēkiem ir patiesi. Bet... Lietus praktiski nav skāris vitāli svarīgākās zonas un nav palīdzējis uguns liesmu dzēšanā. Vietējie turpina lūgt pēc lietus,” stāsta Austrālijā, Baironbejā (Jaundienvidvelsa) dzīvojošais latviešu regbists Kristiāns Avotiņš. Lai gan “karstā zona” ir nedaudz aizvirzījusies no vietas, kur dzīvo Kristiāns, viņš saka, ka cilvēki neatslābst – viņi visu laiku ir gatavībā, jo lielais karstums vienā mirklī var provocēt ugunsgrēkus.

Kristiāns kopā ar sievu Alīnu nedaudz ilgāk par gadu dzīvo Austrālijas “paradīzē” Baironbejā (Byron Bay). Abi studē – Alīna komunikāciju un mārketingu, Kristiāns fitnesu. Koledža, kurā viņš mācās, atrodas netālajā pilsētā Goldkostā. Pāris strādā tūrisma nozarē, brīvajā laikā mācās sērfot un, cik, sanāk, ceļo. Kristiāns turpina spēlēt regbiju.

"Oziji" tiks galā!

Kristiāns stāsta, ka cilvēku noskaņojums sakrīt ar situācijas nopietnību – jo tuvāk ugunsgrēki, jo cilvēki vairāk par tiem runā un iesaistās, lai palīdzētu. Tomēr visu laiku “jātur roka uz pulsa”, jo uguns var atgriezties jebkurā brīdī. “Piemēram, šodien valsts dienvidos divus ugunsgrēkus izraisīja zibens spērieni,” raksta Kristiāns. “Kopumā austrāļi ir kā viens veselums – viņi lepojas būt oziji, un to arī var redzēt darbos. Ne tikai ugunsgrēku laikā, bet arī ikdienā viņi ir ārkārtīgi izpalīdzīgi, smaidīgi un dzīvespriecīgi,” austrāliešus raksturo Kristiāns. Viņš ir pārliecināts, ka smagākajā laikā glābšanas operācijā ar kādām aktivitātēm iesaistījās ikviens pilsētas iedzīvotājs. Cilvēki cenšas saglabāt optimismu, bet jomas profesionāļi – klimata pētnieki, zoologi - uz visu raugās nopietnāk un ir vairāk nobažījušies nekā parastie iedzīvotāji.

“Aizvakar notika pirmā atvadīšanās no bojāgājuša brīvprātīgā ugunsdzēsēja.

Viņa ordenis tika pasniegts divus gadus vecajai meitiņai.

Citus brīvprātīgos apglabās kopējās ceremonijās,” raksta Kristiāns.

Milzu sausums un ūdens kā liela vērtība

“Šobrīd vairs īsti netiek spekulēts ar bojā gājušo dzīvnieku skaitu, bet tas noteikti ir lielāks par iepriekš minētajiem 500 miljoniem.

Atsaucoties uz Austrālijas Zinātņu akadēmijas publicēto video, bojā gājušo dzīvnieku skaits varētu būt mērāms ap miljardu.

Liela daļa no šiem dzīvniekiem ir mājlopi. "Port Macquarie" koalu slimnīca ir pārpildīta ar cietušajām koalām. Un pēdējā mēneša laikā apmeklētāju skaits ir trīskāršojies. Pieļauju, ka ziedojumu skaits ir simtkāršojies. Kopā esot atvērti vēl divi koalu glābšanas centri. Koalas ir lēni dzīvnieciņi un uguns skartajās zonās cenšas uzrāpties eikaliptos, kas savukārt ir ātri uzliesmojoši. Iepriekšminētā centra vadītāja apgalvoja, ka koalu populācija tiks izglābta.”

Kristiāns turpina: “Ņemot vērā, ka galvenā aktualitāte ir lielie ugunsgrēki, praktiski neviens nerunā par milzu sausumu. Visi varam atcerēties karstos gadus Latvijā un kādu iespaidu tas atstāja uz ražu un zemkopjiem. Bet šeit tas ir karstums vairāku mēnešu garumā un ar +40 grādu temperatūru.

Runāju ar vienu zemkopi, un viņš teica, ka visas naudas rezerves iegulda ūdens iepirkšanā.

Raža ir n- tās reizes mazāka nekā citus gadus. Austrālijā atsevišķu dārzeņu/augļu cenas ir divkāršojušās, un sezonas dārzeņi beidzas ārkārtīgi ātri. Pie mums Byron Bay ir ūdens ierobežojumi jau divu mēnešu garumā. Vēl nesen māju pagalmos meklēt ūdeni nāca valabiji, ķenguri, čūskas un lielās ķirzakas.”

Foto: Kristiāns Avotiņš

Sauļojas, sērfo, pusdieno restorānos

Stāstot par pašreizējo mītnes zemi, Kristiāns uzsver: jā, ugunsgrēki ir milzu traģēdija valstij un planētai. Bet! “Austrālija ir milzīga. Šeit ir trīs laika joslas! Ugunsgrēki ir postoši, taču VISA Austrālija nav liesmās! Nevienā valsts lielajā pilsētā ikdiena nav mainījusies, salīdzinot ar laiku pirms ugunsgrēkiem, ja neskaita apdūmojumu un dūmu smaržu. Kritiskās zonas ir mežu un krūmāju apvidos un salīdzinoši mazapdzīvotos ciematiņos. Citur rit ikdienišķi aizņemtā dzīve ar tūkstošiem mašīnu un cilvēku.

Foto: Kristiāns Avotiņš

Mūsu Byron Bay pēdējo nedēļu laikā ir pārbāzta ar cilvēku tūkstošiem, kuri plunčājas pludmalē un ēd restorānos. Pludmales ir pilnas ar sērferiem." 

Oziji ir stipra tauta un šobrīd ir kā vienota dūre, taču visa Austrālija nedeg. Viņi arī bēdās māk smaidīt un priecāties.

Foto: Kristiāns Avotiņš

Par ziedošanu...

Kristiāns saka, ka ziedojumi joprojām ir aktuāli, un aicina ziedot – vietējie citu valstu iedzīvotāju palīdzību ārkārtīgi novērtē. Vienlaikus viņš raksta: "Austrālija ir bagāta valsts. Viena no bagātākajām pasaulē. Ja tā jums ir pēdējā naudiņa vai pēdējie iekrājumi... Ticiet man, vietējie tiks galā. Ir daudzi mūsējie Latvijā, kuriem tā ir izdzīvošana un šie eiro noderētu vairāk.”

Nobeigumā Kristiāns piemetina: “Vietējie un visa pasaule vēl joprojām turpina lūgt pēc lietutiņa.”

*"Aussie"; " ozzie" (angļu val.) - austrālieši slengā, kas tiek lietots Austrālijā

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu