Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Trīs Instagram satura veidotājas dalās ar savu pieredzi, kā izveidot dārzu pilsētas dzīvoklī

Foto: Publicitātes foto

Lai izaudzētu savus garšaugus un dārzeņus, nav nepieciešams mazdārziņš vai zeme laukos – nelielu dārzu ir iespējams ierīkot arī uz pilsētas dzīvokļa balkona vai palodzes. Trīs pazīstamas latviešu Instagram satura veidotājas – “Našķoties” Zane, Ieva Reinholde un Dace Alpa – piekrita IKEA aicinājumam un dalās pieredzē, kā pielāgot savu dzīvojamo telpu vai balkonu zaļumu audzēšanai.

„Pārtikas audzēšana mājās ir ilgtspējīga un dabai draudzīga izvēle – tā var palīdzēt samazināt CO2 izmešus, kas rodas, pārvadājot zaļumus, un plastmasas atkritumu daudzumu no iepakojuma. Turklāt dārzkopība ir arī relaksējoša un interesanta nodarbe visai ģimenei – īpaši tagad, kad lielākā daļa no mums vairāk laika pavada mājās,” saka Darius Rimkus, IKEA Latvija dizaineru vadītājs. Lai parādītu, ka pilsētas dārza izveidošana neprasa daudz pūļu un investīciju, bet sniedz krietnu devu prieka, IKEA aicināja trīs populāras Instagram satura veidotājas izmēģināt mājās audzēt pašām savus zaļumus.

“Katru gadu es mājās kaut ko iesēju vai iestādu pašu priekam, taču šajā pavasarī, kad lielākoties pavadu laiku mājās, augu aprūpēšana man sagādā īpašu prieku un atslodzes brīžus starp darbiem.

Arvien priecājos par svaigajām tējām un garšvielām, kuras ne vien glīti izskatās pie virtuves sienas un uz palodzes, bet arī praktiski noder ikdienā, gatavojot ēdienus,”

saka Latvijas populārākā ēdienu bloga “Našķoties” autore Zane Grēviņa.

Dace Alpa, divu bērnu mamma un veselīga dzīvesveida piekritēja, stāsta, ka viņas dārzs ģimenes ikdienā ienes daudz prieka, jo katrs izdīgušais asniņš sajūsmina gan Daci, gan viņas bērnus. Savukārt augu entuziastei un bloga “Uz palodzes” autorei Ievai Reinholdei viņas pilsētas dārzs ir vieta eksperimentiem – viņa ir sasējusi visdažādākās sēklas un tagad uzmanīgi seko augšanai.

No lociņiem līdz kartupeļiem – ko audzēt?

Izveidot mājās dārziņu ir vienkāršāk, nekā varētu šķist, taču vispirms ir jāizlemj – ko audzēt? Zane, Dace un Ieva savus dārzus plānoja ar izdomu un vēlmi eksperimentēt.

“Viens no visstraujāk augošajiem pavasara gardumiem ir vecie labi sīpolloki – tā bija mana mājas dārza pirmā raža.

Nedaudz vēlāk jau es sāku dažādiem ēdieniem pievienot redīsu lapas, spinātus un rukolu. Mājas apstākļos audzētiem zaļumiem ir tik intensīva garša – tos nevar salīdzināt ar veikalā nopērkamajiem,” saka Ieva Reinholde, kura audzē arī dažādus dārzeņus, zaļumus un garšaugus, bet viņas interesantākais eksperiments ir rabarberu audzēšana no sēklām.

Ievas Reinholdes pilsētas dārziņš
Ievas Reinholdes pilsētas dārziņš Foto: Publicitātes foto

Dacei jau ir laba pieredze tomātu audzēšanā uz balkona, un šogad viņa pirmo reizi mēģina tos izaudzēt no sēklām. Viņas dārzā aug arī zemenes, zaļie zirnīši, gurķi, garšaugi un pat viens kartupelis. Tomāti obligāti tiek audzēti arī Zanes mājās, bet šogad viņa centīsies izaudzēt arī sarkanos piparus un dažādus garšaugus – piemēram, rozmarīnu un piparmētru.

Izmanto pieejamo vietu gudri un atjautīgi

Veidojot dārzu mājās vai uz balkona, ir svarīgi izvēlēties funkcionālus risinājumus, kas ļauj lietderīgi izmantot pieejamo platību pat vismazākajos mājokļos. “Sākumā visi mani mazie stādu podiņi bija novietoti pie loga uz grīdas un “dārzs” aizņēma gandrīz pusi no dzīvojamās istabas. Bet tagad es tos visus esmu salikusi speciālā metāla plauktā, kas aizņem maz vietas, bet kurā var salikt daudz puķupodu. Turklāt tas ir āra plaukts, tāpēc varēšu to novietot uz balkona, kad kļūs pietiekami silts,” Dace dalās ar savu pieredzi.

Tā kā Zanes dzīvoklim nav balkona, viņa gudri izmantoja dzīvojamo platību, izveidojot vairākus mazus dārza stūrīšus – viena no viņas iecienītākajām lietām ir augu statīvs, kas neaizņem daudz vietas, bet ļauj novietot puķupodus vairākos līmeņos vienu virs otra.

“Esmu atradusi netradicionālu lietojumu vannas istabas groziņiem ar piesūcekņiem – es tos piestiprināju pie flīžu sienas virs gatavošanas virsmas, lai garšaugi man vienmēr būtu pa rokai.

Piesūcekņus ir viegli pielikt un noņemt no sienas, tāpēc grozus varu viegli pārkārtot pēc vajadzības.”

Zanes Grēviņas garšaugu uzglabāšanas metode
Zanes Grēviņas garšaugu uzglabāšanas metode Foto: Publicitātes foto

Lai izmantotu visu iespējamo vietu uz balkona un pārvērstu to par zaļu oāzi, Ieva likusi lietā visdažādākos risinājumus:

“Četru līmeņu metāla plaukts ir ļoti ietilpīgs – pagaidām varu tur salikt visus savus stādiņus.

Kad tie paaugsies, es pārstādīšu tos arī puķu kastēs, kuras var pakārt uz balkona margām vai piestiprināt pie sienas vienu virs otras. Esmu izveidojusi arī mezglotus puķu podu turētājus, lai izmantotu vietu arī pie sienas un piešķirtu balkonam interesantu akcentu.”

Ievas Reinholdes balkons
Ievas Reinholdes balkons Foto: Publicitātes foto

Vēl nav par vēlu iekārtot pilsētas dārziņu

Lai raža ienāktos vasarā, maijā vēl joprojām var sēt salātiņus, spinātus, pētersīļus, biešu lapiņas, dilles, rukolu, zaļos zirnīšus un baziliku, bet, ja vēlies mājās izaudzēt, piemēram, tomātus vai gurķus, labāk pirkt jau paaugušos stādus, iesaka Ieva. Bet Daces padoms ir sēt tos pašus zaļumus ar 10 dienu pauzi, lai viss nenogatavotos vienlaicīgi, bet raža būtu pieejama ilgāk.

Daces Alpas urbānais dārzs
Daces Alpas urbānais dārzs Foto: Publicitātes foto

Zane piebilst, ka, pērkot stādus tirgū, vajadzētu izjautāt pārdevēju par to, kuri no tiem ir piemērotāki audzēšanai uz balkona vai palodzes, jo šim nolūkam ir īpašas šķirnes.

“Iesaku ikvienam eksperimentēt ar dārzkopību – ir tik interesanti mēģināt izaudzēt kaut ko tādu, ko vēl neesi audzējis, piemēram, burkānus vai meža zemenes,”

saka Zane Grēviņa.

Izmanto mājās pavadīto laiku, lai uzlabotu savu balkonu vai terasi – tā var kļūt par ideālu vietu ne tikai atpūtas mirkļiem svaigā gaisā, bet arī ilgtspējīgākai ikdienas dzīvei ar mājās audzētu ēdienu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu