Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

ASV karaflotē aizliegs Konfederācijas karoga izmantošanu (2)

Foto: AFP/SCANPIX

ASV karaflote plāno aizliegt Konfederācijas karoga izmantošanu visās publiskajās telpās flotes objektos, kā arī kuģos un lidaparātos, pavēstījuši flotes pārstāvji.

Jūras spēku operāciju komandieris admirālis Maiks Gildejs devis rīkojumu saviem darbiniekiem sākt izstrādāt projektu pavēlei, ar kuru tiktu aizliegta Konfederācijas karoga izmantošana "visās publiskajās telpās un darba zonās flotes objektos, kuģos, lidaparātos un zemūdenēs", teikts paziņojumā. "Pavēle iecerēta, lai nodrošinātu vienību saliedētību, nodrošinātu labu kārtību un disciplīnu, uzturētu flotes pamata vērtības - godu, drosmi un pienākuma pildīšanu."

Kopš policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāves, kas ASV izraisījusi plašus protestus pret policijas brutalitāti un rasismu, amatpersonas ASV Dienvidu štatos - bijušajās Konfederācijas pavalstīs - sākušas izdot rīkojumus par Konfederācijas un tās līderu pieminekļu demontāžu.

Konfederācijas štati līdz ASV pilsoņkaram iestājās par verdzības iekārtas saglabāšanu.

Daudzi amerikāņi uz Konfederācijas karogu raugās kā uz apspiestības un ASV vēstures tumšāko lappušu simbolu, tomēr Dienvidu štatos daudzi ar karogu lepojas un saista to ar pilsoņkarā kritušo karavīru piemiņu.

ASV jūras kājnieku vienības jau aizliegušas Konfederācijas karoga izmantošanu visos objektos. Karoga attēls arī nedrīkst atrasties uz krūzēm un auto numurzīmēm.

Armijas ministrs Raiens Makartijs ir atvērts diskusijām par to armijas bāzu pārdēvēšanu, kas ir nosauktas Konfederācijas līderu vārdā, pavēstīja armijas pārstāvis. To vidū ir Forthuda Teksasā, kas nosaukta ģenerāļa Džona Bela Huda vārdā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu