Dienā ieteicams vidēji uzņemt 75 mg C vitamīna. Savukārt, apēdot 100 gramus svaigu upeņu, kas ir līderis C vitamīna satura ziņā, uzņemsim vidēji 180 mg vitamīna, bet, izdzerot rūpnieciski sagatavotu sulu, – ap 40 mg. Tādēļ ļoti ieteicams upenes ēst arī svaigā veidā, kamēr tas ir iespējams. Tikmēr jāņogās ir vidēji 35 mg C vitamīna uz 100 g svaigu ogu, stāsta uztura speciāliste.
C vitamīna krājums ziemai
Ogas ziemai vērtīgāk ir uzglabāt, sasaldējot tās svaigas – tīras ogas liek saldēšanai paredzētajos trauciņos un ziemā izmanto pēc vajadzības. Šādi var saldēt visas ogas. Tāpat svaigas ogas var sablendēt ar pavisam nelielu cukura daudzumu un sasaldēt. Šāds ogu biezenis būs laba piedeva brokastu putrai, iesaka L. Sondore.
Ogas ziemai var arī kaltēt. Kaltēšanai izmanto veselas un nebojātas ogas. Ziemā tās ir labs papildinājums tējām un visdažādākajiem ēdieniem. Ziemai kaltēt var arī upeņu lapas, kas būs laba piedeva zāļu tējās. Turklāt mūsdienu tehnoloģijas ļauj ogas arī žāvēt, gatavot dažādus ogu pulverus vai to maisījumus un izmantot, pēc vajadzības pievienojot ēdieniem.
Uztura speciāliste atgādina – mājās gatavoti ievārījumi un želejas ar cukuru ir vien salds našķis, jo daļa vērtīgo vitamīnu zūd vārīšanas laikā. Lai būtu maksimāli maz uzturvielu zudumu, nav ieteicams ogas ilgstoši karsēt. Vārīšanas laikā daļa vērtīgo uzturvielu iet bojā, ilgstoši karsējot, C vitamīna zudums var būt no 45 līdz pat 100%!