Pīlādži

Raksta foto
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pīlādži bagātīgi satur organiskās skābes – ābolskābi, vīnskābi, dzintarskābi, sorbīnskābi, hlorogēnskābi, karotinoīdus, flavonoīdus – augu organiskos pigmentus sarkanā, violetā, zilā krāsā, par kuriem zināms, ka tie ir antioksidanti, kam piemīt arī antibakteriāla, pretvīrusu, pretiekaisuma darbība.

Pīlādži ir labs C un E vitamīna, rūgtvielu, miecvielu, kā arī ēterisko eļļu avots. Ogas ir bagātas ar organiskajām skābēm, pektīniem, miecvielām. Miecvielas ir tās, kuras rada īpatnējo garšu – nedaudz savelkošu, reizēm sūru, stāsta L.Sondore. Tautas medicīnā pīlādži tiek plaši izmantoti organisma stiprināšanai vīrusu un gripas laikā.

BENU aptiekas farmaceite Z.Ozoliņa skaidro – pīlādžu ogas satur daudz aktīvo vielu, kas līdz šim nav izpētītas. Tās ir lielisks C vitamīna avots. Tās lieto nieru slimību, cukura diabēta, artrīta, C vitamīna trūkuma gadījumā, arī pret caureju un menstruālajām problēmām. Pīlādži arī mazina deguna un rīkles gļotādas tūsku. Ieteicami plaušu slimību gadījumā, ja tās pavada drudzis.

Pagatavošanas veidi: tējās var izmantot ne vien ogas, bet arī lapas. No ogām gatavo sīrupus, uzlējumus, ievārījumu, želeju, ko var pasniegt ar gaļu un zivīm.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu