Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Smiltsērkšķi

Raksta foto
Foto: LETA

Smiltsērkšķus pamatoti var uzskatīt par īstu vitamīnu un minerālvielu (magnija, dzelzs, kalcija, vara) “antioksidantu bumbu”! 

Šīs ogas bagātīgi satur C un E vitamīnu, antioksidantus, organiskās skābes, taukskābes, taukos šķīstošos vitamīnus, flavonoīdus un pektīnus. Izmantojamas ir ne vien ogas, bet arī lapas. Tautas medicīnā tiek plaši izmantoti smiltsērkšķu augļi, sula, eļļa, tējās izmanto arī lapas, stāsta L. Sondore.

Smiltsērkšķus lieto sirds veselībai, jo tiem piemīt holesterīnu samazinošas īpašības, tie uzlabo sirdsdarbību un pazemina asinsspiedienu. Tos lieto arī pret ādas slimībām, jo smiltsērkšķi mazina zvīņošanos psoriāzes gadījumā. Lielā vitamīnu daudzumu dēļ šīs ogas ļoti noderēs arī saaukstēšanās gadījumā. Tās palīdz uzlabot apetīti bērniem ar gremošanas disfunkciju. Smiltsērkšķus var lietot arī ķermeņa svara samazināšanai, uzsver Z. Ozoliņa.

Pagatavošanas veidi: visvērtīgāk ogas ir ēst svaigas. Tās var uzglabāt ziemai saldētavā, gatavot sulas, sīrupus un izmantot pēc vajadzības. Skābās garšas dēļ ogas var gatavot mērču un biezeņu veidā kā piedevu pie gaļas un zivju ēdieniem.

Uztura speciāliste L. Sondore atgādina – ikdienā ir jāēd sezonāli, ar pārtikas produktiem jāuzņem olbaltumvielas, ogļhidrāti, vitamīni, minerālvielas, ir jāēd pietiekamā daudzumā saknes, ogas, augļi, jādzer šķidrums un jābūt kustībā. Ir jābūt līdzsvarā. Savukārt dabas veltes palīdzēs dažādot un pilnveidot jūsu ikdienas ēdienkarti!

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu