Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ne tikai rokdarbiem: radošas idejas, kur izmantot nokritušos kastaņus

Foto: Unsplash

Līdz ar rudens iestāšanos atkritumu konteineri bieži vien tiek pārblīvēti ar organisko atkritumu maisiem. Lapas, ozolzīles un kastaņi ik gadu rada galvassāpes atkritumu izvedējiem. Tā vietā, lai kastaņus izmestu atkritumu tvertnē, tos var radoši izmantot.  

Kastaņi ir derīgi ne tikai kompostēšanai vai kā sastāvdaļa rokdarbu gatavošanai. Interesanti, ka savāktos kastaņus var izmantot gan ārstniecisku līdzekļu, gan veļas mīkstinātāja radīšanai.

Kastaņi satur ārkārtīgi daudz aktīvo vielu - polifenolus, kas ir pazīstami ar pretiekaisuma iedarbību. Viena no tautā populārākajām receptēm ir kastaņu un degvīna uzlējums, kuru var izmantot kā kompresi sāpošām locītavām. Taču ir arī citas.

Zobu tīrīšanai

Kastaņu "zobu pasta" spēj dziedēt smaganas un arī balināt zobus. Nomizo kastaņus un sablendē. Samaisi kastaņus ar ūdeni biezenī. Liec pastu uz zobu sukas un maigi noberz zobus un smaganas. 

Piedeva vannai

Gatavo tāpat kā kastaņu zobu pastu, taču šoreiz vienu ēdamkaroti kastaņu pulvera ieber 0,5 litru pudelē, kas pildīta ar ūdeni. Pudeli rūpīgi sakrati un atstāj ievilkties uz nakti vai pat diennakti. Pēcāk mikstūru uzvāra, izkāš un šķidrumu lej vannā gluži kā piedevu. Mēdz teikt, ka šāds uzlējums palīdz uzlabot asinsriti, atjauno un mīkstina ādu.     

Mazgāšanas līdzeklis un šampūns

Nomizo un sablendē kastaņus, ieber pusglāzi kastaņu pulvera katlā un pārlej ar glāzi karsta ūdens. Ļauj mikstūrai ievilkties 30 minūtes. Pēc tam kastaņu līdzekli nokās un šķidrumu izmanto matu mazgāšanai vai lej veļasmašīnā - tas gan mazgās, gan mīkstinās veļu. Pāri palikušo kastaņu pulveri var izžāvēt, iebērt burkā un izmantot nākamās mazgāšanas līdzekļa porcijas izgatavošanai. 

Cīņai ar laputīm

Saglabā kastaņus līdz pavasarim vai vasaras sākumam. Tad šie bumbuļi varēs noderēt laputu atbaidīšanai. Uz pannas sacep 10 ēdamkarotes sablendētu kastaņu pulvera, pievieno tikpat daudz ūdens un karsē mikstūru 20 minūtes. Pēc tam šķidrumu atdzesē, nokāš un ielej aerosola pudelē. Ar kastaņu uzlējumu apsmidzini augus, kurus apsēdušas laputis. 

Līdzeklis pret kodēm

Kastaņi var būt divtik efektīvs līdzeklis pret kodēm kā speciālās koka bumbiņas. Vienkārši izliec kastaņus skapī, vilnas džemperu kabatās, zeķēs vai vilnas apģērbu atvilktnēs. Kastaņi atbaidīs gan pašas kodes, gan arī to kāpurus. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu