Pētījuma ietvaros dalībniekiem bija jāaizpilda arī anketa par dzīvesveida paradumiem, atbildot uz jautājumiem. Vai sauļojas, vai lieto saules aizsargkrēmus. Cik bieži ēd treknas zivis? Tie ir dabīgie D vitamīna avoti. Kad statistiķis apkopoja rezultātus, viņš mums paziņoja, ka neviens no šiem faktoriem nav saistīts ar labāku D vitamīna līmeni: ne polivitamīnu lietošana, ne sauļošanās, ne uzturs. Pētījuma lielais kopējais secinājums bija tāds, ka Latvijas iedzīvotājiem, neatkarīgi no visiem augšminētajiem faktoriem, ir zems D vitamīna līmenis. Principā tas saskan arī ar Lielbritānijā veikto pētījumu datiem, kuri apstiprina, ka valsts atrašanās ziemeļu platuma grādos automātiski nosaka D vitamīna deficīta izplatību.
Vai tas nozīmē, ka mums visu gadu vajadzētu papildus lietot D vitamīna preparātus?
Reģionos, kuri atrodas 32-33 grādu platumā no ekvatora līnijas uz abām pusēm, saules ir pietiekami daudz, lai šo valstu iedzīvotājiem D vitamīna līmenis būtu normā un nebūtu jālieto papildus. Protams, ja vien tie nav musulmaņi, kuriem teju visu ādu nosedz drēbes. Labs piemērs šajā ziņā ir Austrālija – tur, piemēram, glābējiem pludmalēs D vitamīna līmenis asinīs ir 70, 80 un pat 90 ng/ml. Tas nozīmē, ka, atrodoties zem pareiza slīpuma saules stariem, ir iespējams uzņemt D vitamīnu dabīgā veidā, bet, protams, nevajag aizmirst par ādas vēža risku.
Latvijā situācija ir tāda, ka manā praksē rets pacients var uzturēt labu D vitamīna līmeni tikai ar sabalansētu uzturu. Tad tam ir jābūt lielam zivju mīlētājam, kurš teju katru dienu var ēst lasi, skumbriju un citas treknās zivis, turklāt tam ir jābūt svarā nelielam cilvēkam. Parasti tās ir tādas sīkas, “plānas” kundzītes gados, kurām ļoti garšo zivis, – man ir pāris tādas pacientes. Tādam gruntīgā gala cilvēkam tomēr ir liela varbūtība, ka ar uzturu vien nepietiek un D vitamīns jāuzņem papildus.