Zinātniskie pētījumi liecina, ka divu augu vielu kombinācija var būt noderīga asinsvadu aizsardzībā. Holesterīna kontrolei tiek izmantots fermentētu sarkano rauga rīsu ekstrakts, kurā aktīvā sastāvdaļa ir monakolīns K, bet asinsvadiem tiek izmantots natokināzes ferments no īpaši fermentētas sojas.
Tajā pašā laikā natokināzes, monakolīna, koenzīma Q10 un augu ekstraktu kombinācija efektīvi samazina holesterīna līmeni, kā arī asinsrites traucējumus un trombozes risku, kā arī samazina iekaisumu asinsvados. Latvijas iedzīvotājiem ir pieejama līdzīga kombinācija kapsulu veidā.
Vai var ietekmēt uztura holesterīnu?
Cilvēks var neēst neko treknu, bet tik un tā zema blīvuma holesterīna līmenis viņam asinīs var būt augsts. Patiešām, holesterīna līmenis asinīs nav atkarīgs tikai no mūsu uztura. Vissvarīgākais ir endogēnais holesterīns. Tas ir holesterīns, ko ražo mūsu ķermenis. Tikai 15-20% holesterīna mums nāk ar pārtiku, un atlikušie 75-80% tiek sintezēti aknās.
No otras puses, ja cilvēka uzturā ir daudz sagremojamu ogļhidrātu vai tiek patērēts daudz piesātināto tauku, var palielināties arī sliktais holesterīns. Ja holesterīna novirze ir maza, to var kontrolēt ar augu izcelsmes preparātiem un dzīvesveida izmaiņām.
"Aptuveni 20% cilvēku var kontrolēt holesterīna līmeni ar diētām," skaidro Nikolajs Sorokins.
„Tāpēc ārsts izlemj, vai ir vērts sākt ar diētu vai nekavējoties lietot zāles. Un es aicinu visus būt ļoti uzmanīgiem pret sirdi, īpaši pandēmijas laikā. Jums jāsaprot, ka pastāv riska faktori - holesterīns, cukura līmenis, asinsspiediens. Smēķēšana situāciju pasliktina. Rūpējieties par savu veselību un, ja nepieciešams, nekavējoties jāmeklē speciālistu padoms. Vajag pastāvīgi kontrolēt holesterīna līmeni, rūpēties par sirdi un asinsvadiem."