:format(webp)/nginx/o/2020/11/10/13466744t1h2be2.jpg)
Pēc Saules kalendāra Mārtiņdiena iezīmē viduspunktu starp rudens saulgriežiem un ziemas saulgriežiem. Šis bija arī laiks, kad ļaudis zīlēja un centās pareģot nākotni, ko, kamēr visi pasākumi pandēmijas stāvokļa dēļ ir atcelti, varam darīt arī mēs!
Pēc Saules kalendāra Mārtiņdiena iezīmē viduspunktu starp rudens saulgriežiem un ziemas saulgriežiem. Šis bija arī laiks, kad ļaudis zīlēja un centās pareģot nākotni, ko, kamēr visi pasākumi pandēmijas stāvokļa dēļ ir atcelti, varam darīt arī mēs!
Laika pareģojumi
Ticējumi
Zīlēšana
Bet kam tad jābūt Mārtiņdienas galdā?
Latviešu virtuve izceļas starp citām kultūrām, jo svētkos vienmēr godā tiek celti graudaugu ēdieni, pākšaugi, dārza un meža veltes, gaļa, medījumi un zivis.
Latviešu svētku ēdieni tradicionāli ir maigi, bez asām garšvielām. Garšas uzlabošanai galvenokārt izmanto sīpolus, ķiplokus un ķimenes, saldināšanai – medu.
Mārtiņos klāja baltu galdautu, tādējādi sveicot ziemu. Savukārt, rudeni pavadot, galdu rotāja ar mārtiņrozēm un dažādiem salmu rotājumiem.
Mārtiņdienas mielastam kauj gaili vai zosi, kas ir ziedojums Mārtiņam – zirgu aizgādnim. Mārtiņdienas putna cepeti bagātina ar kartupeļiem, sautētiem kāpostiem un ceptiem āboliem.
!Atgādinām, ka šobrīd gan iekštelpās, gan ārpus telpām privāti pasākumi atļauti ne vairāk kā desmit cilvēku, vēlams vienas mājsaimniecības pārstāvju, lokā. Tā kā Covid-19 strauji izplatās ģimenes un draugu lokā, ir jāizvērtē vajadzība rīkot pasākumus, kuros pulcējas cilvēki ārpus katra paša "sociālā burbuļa".