Himalaju Kašmirā pauguru ielokā uz nelieliem auglīgas zemes pleķīšiem saplaukuši krāšņi, violeti ziedi. Tajos paslēpušās sarkanas dzīsliņas - dārgā garšviela safrāns.
Rudens beigās Kašmiras laukos rosās vietējās ģimenes, jo safrāna krokusi zied tikai divas nedēļas gadā. Ražu no laukiem jāspēj novākt ļoti ātri, raksta aģentūra "Reuters".
Tiek izmantotas visas darbarokas - vīriešu, sieviešu un bērnu. Viņi vāc trauslos ziedus un liek tos grozos.
Pēc tam no katra violetā zieda ar rokām tiek izrautas trīs trauslas drīksnas. Kad tās izžāvētas saulē, ir gatava viena no pašām dārgākajām un iecienītākajām garšvielām pasaulē.
Safrānu izmanto dažādos veidos - gan pārtikā, gan arī medicīnā un kosmētikā.
Lai iegūtu kilogramu safrāna, jāsaplūc apmēram 150 000 ziedu. Šī iemesla un ielā roku darba apjoma dēļ safrāns ir dārgs prieks. Kilograms garšvielas maksā ap 3000 līdz 4000 eiro, bet cena var būt arī augstāka.
Safrāns ir viena no lietām, ar ko lepojas galvenokārt musulmaņu apdzīvotais Kašmiras reģions. Tas gadsimtiem ilgi bijis reģiona ekonomikas un kultūras dzinējspēks.
Tomēr pēdējo gadu laikā safrāna audzēšana saskārusies ar nopietnām problēmām. To apdraud klimata pārmaiņas, neefektīvas apūdeņošanas sistēmas un lētā irāņu safrāna imports.