Pievērsiet uzmanību polinepiesātinātajām taukskābēm – jāēd svaigi gatavotas zivis, arī reņģītes derēs! Lietojiet linsēklas, riekstus, sēklas, apēdiet kādu avokado – tas satur gan labos taukus, gan minerālvielas un vitamīnus, tostarp E vitamīnu!
Gatavošanai izmantojiet labas kvalitātes, pirmā spieduma olīveļļu, kas satur mononepiesātinātās taukskābes. Tā rūpējas par sirds un asinsvadu sistēmu un tai piemīt pretiekaisuma īpašības. Tādēļ labāk vienreiz iegādāties labu eļļu un lietot to saprātīgos daudzumos, nekā lielos daudzumos izmantot lētas un nekvalitatīvas eļļas, kurām pat nav norādīts sastāvs! Ikviens dienā var apēst pāris riekstus, reizēm apēst omleti, gaļu vai zivis, piena produktus, avokado, lietot labu eļļu un nepirkt apšaubāma sastāva pusfabrikātus, uzsver uztura speciāliste.
Kā skaidro farmaceite Zanda Ozoliņa, nepiesātinātās taukskābes jeb Omega-3, 6 un 9 ir aminoskābes, ko organisms pats neveido, tāpēc tās jāuzņem gatavā veidā – ar pārtiku un uztura bagātinātājiem, piemēram, zivju eļļu. Omega taukskābes piedalās dažādos svarīgos organisma procesos – rūpējas par sirds un asinsvadu veselību, uzlabo ādas izskatu un stāvokli, ir svarīgas acu veselībai, piedalās smadzeņu šūnu veidošanas procesos un daudzos citos. Omega-3 taukskābēm piemīt arī antioksidanta un pretiekaisuma darbība.
Mazie palīgi organisma stiprināšanai – ogas
Meža un dārza ogas ir labs palīgs organisma tonizēšanai un cīņā ar vīrusiem. Tās bagātīgi satur vitamīnus, minerālvielas, ēteriskās eļļas, organiskās skābes, antioksidantus, kas palīdz organismam cīnīties ar brīvajiem radikāļiem – te nevar izcelt vienu ogu! Šobrīd saldētas ogas ir teju vai katram saldētavā vai iegādājamas veikalos. Neliela ogu saujiņa pie rīta putras, pie biezpiena, ar medu vai vienkārši tāpat būs kā mazs, spirgts našķis, iesaka L. Sondore. Protams, lai ogas nezaudētu savas vērtīgās īpašības, tās vislabāk ir ēst svaigas, nesavārītas ķīseļos un ievārījumos.