Jenzis arī apgalvoja, ka pašlaik vairums Eiropas valstis pielietot komplekso pieeju nodokļu slogiem, piemēram, Vācija ir paziņojusi, ka pievienotās vērtības nodoklis ēdināšanai līdz 2022.gada būs 7%.
Tajā pašā laikā, neraugoties uz Covid-19 ierobežojumiem, apgrozījuma kritumu un lielo neskaidrību par nākotni, 72% no respondentiem ir gatavi turpināt strādāt nozarē, 5% atbildējuši darbu neturpinās, bet 23% ir pārdomās.
"Kopš novembra, kad Latvijā tika ieviesta ārkārtējā situācija, ir izstrādāti vairāki atbalsta mehānismi gan darba ņēmējiem, gan darba devējiem. Vērtēsim, cik efektīvi un pieejami tie ir, taču, mūsuprāt, labākais risinājums būtu definēt pasākumus jeb "drošības protokolu", lai nozare pakāpeniski un cik drīz iespējams, atsāktu strādāt," pauda LVRA prezidents Jānis Naglis.
Viņš atzīmēja, ka no aptaujas datiem redzams, ka tikpat svarīgi kā izstrādāt atbalsta pasākumus, ir turpināt sadarbību ar valdību un VID, lai mazinātu birokrātiju un veicinātu savstarpēju uzticību starp uzņēmējiem un VID, kā arī veicināt VID speciālistu izpratni par nozares specifiku un iespēju pieņemt lēmumu pēc būtības, ne tikai "likuma burta".
Šā gada janvārī veiktās aptaujas "Valsts atbalsta mehānismu izmantošana ēdināšanas uzņēmumos" mērķis bija noskaidrot, cik lielā apmēra ēdināšanas uzņēmēji izmanto valsts atbalsta mehānismu Covid-19 krīzes pārvarēšanai. Kopā aptaujā piedalījās 170 uzņēmumu, no tiek 38% - restorāni, 34% - kafejnīcas, 13% - izbraukumu banketu nodrošinātāji, 8% - ātrās ēdināšanas uzņēmumi, bet 7% - citi. Gandrīz puse - 47% no aptaujātajiem uzņēmumiem darbojas Rīgā, bet 34% citās Latvijas pilsētās, 11% uzņēmējdarbību vienlaikus veic gan Rīgā un citās pilsētās, bet 8% ārpus pilsētu robežām lauku teritorijā.