Ko mūsu organismam dod diedzētie graudi?
Mēdz teikt, ka diedzētie graudi un mikrozaļumi ir dzīvi. Sertificētā uztura speciāliste Liene Sondore šim apgalvojumam piekrīt, jo visa auga enerģija tiek koncentrēta sēklas veidošanai. Sēklai dīgstot, šī enerģija atbrīvojas, rodas fermenti, kas pārveido barības vielas augam uzņemamā veidā. Lietojot mikrozaļumus uzturā, mēs uzņemsim hlorofilu (organisks savienojums zaļajos augos), kas augā veidojas saules enerģijas rezultātā, kā arī minerālvielas, mikroelementus un vitamīnus. Būtiski, ka tie ir dabīgas izcelsmes, bioloģiski aktīvi un organismam viegli izmantojami.
Papildinot ikdienas uzturu ar diedzējumiem, mēs koncentrētā veidā uzņemam vitamīnus – A, B grupas (B1 – tiamīnu, B2 – riboflavīnu, B3 – niacīnu), C, E, K un citus.
Tāpat diedzētie graudi un sēklas satur jodu, selēnu, cinku, dzelzi, fosforu, silīciju, kalciju, kāliju un citas svarīgās minerālvielas un mikroelementus, koncentrētas olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus un balastvielas. Ņemot vērā vērtīgo saturu, varam teikt – mazās lapiņas un asniņi ir vērtīgs palīgs mums pēc garās ziemas, kas palīdzēs organismam cīņā ar brīvajiem radikāļiem. Protams, no vienas mikrozaļumu lietošanas reizes nekādu īpašu labumu veselībai nejutīsim, taču regulāri lietojot diedzējumus uzturā, palīdzēsim sev justies labāk, uzsver uztura speciāliste.