Nozare cer, ka, pieņemot lēmumu par āra terašu darba atsākšanu, pie viena galdiņa ļaus atrasties līdz astoņām personām, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.
Tikmēr LVRA prezidents Jānis Naglis atzīmēja, ka ēdināšanas uzņēmumu īpašnieki, vienreizējo trauku kaudzes ne tikai piepilda tuvumā esošās atkritumu tvertnes, bet vismaz trešdaļa vienkārši tiek izmesta vidē, mētājas pa krūmiem vai zālienā.
"Tāpēc daudzi ēdinātāji, rūpējoties par vidi, par savu naudu ir izvietojuši papildu atkrituma konteinerus, kas būtu katras pašvaldības uzdevums," teica Naglis.
Viņš uzsvēra, ka lēmums ļaut ēdinātājiem atvērt terases dotu valdībai "bezmaksas iespēju ļaut nozarei izdzīvot". Pēc Nagļa teiktā, no valsts budžeta tas neprasīšot pilnīgi neko, bet nodrošinās tūlītēju ekonomisko efektu un palīdzēs arī sabiedrības emocionālā noskaņojuma uzlabošanā.
Tāpat tūlītēja terašu atvēršana ļautu ievērojami samazināt atkritumu daudzumu pirms ikgadējās valsts mēroga lielās talkas, kā arī ļautu labot "traģikomisko situāciju", kad ēdināšanas uzņēmumu piedāvātais ēdiens klientiem jābauda tam nepiemērotās vietās.
Savukārt "Lauku ceļotāja" valdes priekšsēdētāja Asnāte Ziemele uzsvēra, ka terašu atvēršana nav nozares kaprīze, jo ne tuvu visi uzņēmumi ir saņēmuši pienācīgu valsts atbalstu. Turklāt vairāki no uzņēmējiem, pēc Ziemeles teiktā, valsts atbalstam Covid-19 krīzes laikā pat nav pieteikušies, jo cita starpā baidās arī no nosodījuma.
"Mēs negribam atkritumus, mēs gribam, lai ļauj mums strādāt!" uzsvēra Ziemele.
Viņa arī norādīja, ka pilsētās, bet jo īpaši - laukos ir daudz vietas. "Ēdinātājiem jāļauj klāt galdus drošām maltītēm brīvā dabā - dārzā, uz terases, pļavā, lai izdzīvotu arī tie uzņēmēji, kuriem granti un pabalsti nav pieejami," teica asociācijas valdes priekšsēdētāja.