Internetā atrodams lērums recepšu, ko pagatavot no tā, kas palicis neapēsts. Esiet radoši un izbaudiet eksperimentēšanas procesu! Piemēram, no neapēstas brokastu putras var tapt brīnišķīgi kēksiņi, ja pārgatavojies banāns – dabīgs saldējums.
Es piekopju šādas metodes: sākumā ēdu to, kas kārojas, pēc tam – to, kas ir. Decembrī lēnā garā izēdam visus krājumus, kas aizkavējušies plauktos. Kamēr nav apēsti jau pagatavotie produkti, uz veikalu aizliegts iet. Visas mizas, čaumalas, salvetes un biezumus izbaroju sliekām, kuras audzēju kastēs. Visus kaulus un zivju iekšas – laukos atdodu vietējai lapsai, kas pie viena izķer apkārtnes peles. Sakaltušo maizi – peļukiem tālajā šķūnī, lai lapsām, pūcēm un citiem savvaļas dzīvniekiem ir medījums.
Jā, šie ir labi padomi! Mērķtiecīga krājumu izēšana ir laba metode. Pazīstu puisi, kurš, lai uzkrātu naudu kārotajam ceļojumam, mēnesi pārtika no tā, kas jau mājās sagādāts, un tikai nedaudz piepirka svaigos produktus. Pats bija pārsteigts, cik daudz naudas atlika braucienam.
No ilgtspējas viedokļa, vispirms ir jāraugās, ko darīt, lai novērstu atkritumu rašanos un pēc tam to, kas neizbēgami radies, apsaimniekot atbildīgi. Pūstošo atkritumu šķirošana un kompostēšana ir visefektīvākais veids, kā samazināt poligonos noglabājamo atkritumu daudzumu vismaz uz pusi.
Kā iesācējam mainīt paradumus?
Katram pašam ir vērts kaut nedēļu pasekot un pierakstīt, kas rodas: cik saujas mizu, cik piena produktu, cik kožu saēstu putraimu. Tas uzrādīs vājās vietas, kur vērts padomāt un pamainīt ieradumus vispirms. Atklāsies interesantas lietas, un tā būs savdabīga sevis iepazīšana: varbūt retāk pirkt sieru? Bet to, kas iestāvējies, sarīvēt, ielikt saldētavā un pēcāk apbērt picu. O, tā var ietaupīt kādam sen sapņotam pirkumam! Sapūst burkāni? Pērciet no zemniekiem nemazgātos, tie glabājas ilgāk. Katrai problēmai var piemeklēt risinājumu. Tikai vajag darīt!