Par veģetāra un vegāniska uztura veselīgumu tiek lauzti šķēpi – kamēr vieni uzskata, ka šāda ēšanas paradumu maiņa ir teju panaceja pret dažādām kaitēm, ārsti un dietologi veģetāriešiem iesaka būt uzmanīgiem, rūpīgi plānojot ēdienkarti un regulāri veicot analīzes, lai kontrolētu veselības stāvokli un neiedzīvotos, piemēram, dzelzs deficītā. Kāda ir tava pieredze?
Jebkuram cilvēkam vajadzētu sekot līdzi savai veselībai neatkarīgi no tā, vai esi veģetārietis vai gaļēdājs. Es uzskatu, ka nav vienas receptes, kas derētu visiem. Vienam veselība uzlabosies, ēdot gaļu, citam – tieši pretēji; vēl kāds var būt veģetārietis visu dzīvi, kamēr cits tādēļ iedzīvojas dzelzs deficītā. Man personīgi pēc ilggadējas augu valsts uztura lietošanas analīzes ir perfektas un visa kā pietiek. Cik ārstu, tik viedokļu. Es nenostāšos nevienā pusē, bet, skatoties pēc sevis, ja es jūtu, ka gaļa atņem man spēku un enerģiju, es beigšu to ēst, taču tā nav visiem.
Katram pašam ir jāpievērš uzmanība sev un jāpajautā, vai gaļa tiešām liek justies labāk, vai varbūt es to ēdu sabiedrības spiediena dēļ.
Ieskicē, kādi ir šobrīd ir tavas ēdienkartes pamatprincipi. Pēc kāda principa plāno maltītes?
Vegāniskais ēdiens atšķiras no gaļas ēdiena ar to, ka galvenais tā sauktais sāta avots ne vienmēr ir galvenais ēdiens uz šķīvja (kā, piemēram, liellopa steiks) – tā var būt arī riekstu mērce vai salātos iejauktas pupiņas. Piemēram, ēdot kartupeļus ar salātiem un Indijas riekstu mērci, sāta sajūtu radīs tieši riekstu mērce, jo, apēdot tikai nedaudz šādas mērces, jums būs sajūta, ka esat apēduši milzīgu gaļas gabalu.