Uz mūžīgo jautājumu "Ko ēst?" atbilžu ir tik daudz! Vasaras svelmē, kad šķiet, ka visas tradicionālo auksto zupu variācijas jau izmēģinātas un apnikušas, iesakām iedvesmoties no spāņu virtuves un nobaudīt gaspačo — tomātu auksto zupu, kura pagatavojama nieka 5-10 minūšu laikā, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks blenderis.
KO ĒST? ⟩ Gaspačo — tomātu aukstā zupa, kas pagatavojama pāris minūtēs
Gaspačo sākotnēji bija nabaga ļaužu ediens un sastāvēja no apkaltušas maizes, kas pārlieta ar vēsu ūdeni, izmērcēta un lielā piestā saberzta ar ķiplokiem, olīveļļu un šķipsnu sāls. Piestā gatavotajai zupai bija nevienmērīga konsistence, ļaujot izgaršot līdz galam nesasmalcinātos dārzeņu gabaliņus. Mūsdienās piestu ir aizstājis blenderis, ļaujot būtiski ieekonomēt laiku un pūles. Turklāt šai tradicionālajai spāņu virtuves aukstajai zupai laika gaitā ir radušās neskaitāmas recepšu variācijas.
Kā pagatavot gaspačo?
Dzelteno tomātu gaspačo recepti piedāvā jaunā recepšu platforma “Ko ēst?". Šī spirdzinošā zupa īpaši labi garšo, pasniegta ar saplucinātu mocarellas sieru, pesto un apgrauzdētu maizi. Lai ietaupītu laiku arī uz zupas dzesēšanu, pirms pasniegšanas tai pievieno ledus gabaliņus.
Sastāvdaļas:
- 600 g dzelteno tomātu;
- 70 g olīveļļas;
- 4 g svaiga bazilika;
- 10 g baltvīna etiķa;
- 3 g sāls;
- 2 g maltu piparu;
- 125 g mocarellas siera;
- 15 g pesto;
- 100 g maizes pasniegšanai;
- 3 g svaigu bazilika lapiņu dekorēšanai.
Pagatavošana
- Virtuves kombainā vai blenderī liek tomātus, baziliku, sāli, piparus un baltvīna etiķi.
- Blenderim darbojoties, lēnām pievieno eļļu, līdz ir sasniegta nepieciešamā konsistence.
- Gaspačo lej cauri sietam.
- Gaspačo servē bļodās ar sapluinītu mocarellas sieru, pesto un svaigu baziliku.
- Piekož maizīti.
- Bauda un priecājas par dzīvi!
Ja vēlies ik dienu rast iedvesmu arī daudzām citām gardām, veselīgām un bez liekām klapatām pagatavojamām maltītēm, tad savās digitālajās grāmatzīmēs pievieno jauno recepšu platformu “Ko ēst?”. Tas ir bezmaksas recepšu plānotājs, kur varēsi atrast simtiem ideju ēdienreizēm visai ģimenei – gan visēdājiem, gan veģetāriešiem un vegāniem.