Matildei līdz gada vecumam es daudz ko pati tvaicēju un tad sablendētu sasaldēju ledus kubiņu formiņās. Beziepakojuma veikalos var nopirkt daudzreiz uzpildāmos poučus un tad tos piepildīt ar ēdienu līdzņemšanai. Tā man vienmēŗ bija ērti lietojams veselīgs ēdiens un nebija veikalā jāpērk biezenīši iepakojumos, kurus nevar pārstrādāt.
Vai ir iespējams visu, ko ēdat, nopirkt vietējas izcelsmes un bioloģiski sertificētu?
Tad, kad strādāju, tad nebija problēmu, jo “Zaļās brīvības” birojā bija tiešās pirkšanas pulciņš. Bet Jūrmalā, kur dzīvojam ar bērniem, nopirkt bioloģisko pārtiku jau ir daudz grūtāk, nav ne tiešās pirkšanas pulciņu, ne ekoproduktu, ne beziepakojuma pārtikas veikalu. Bet var iepirkt, piemēram, gaļu tiešās pirkšanas pulciņā vairumā un sasaldēt. Protams, tas viss liek piedomāt pie loģistikas.
Vai ekoproduktus izvēlies, lai pasargātu no pesticīdu ietekmes savus tuviniekus, vai domā arī par lauksaimniekiem?
Gan tas, gan tas, un, protams, man rūp arī klimata pārmaiņas, jo industriālā lauksaimniecība rada vairāk emisiju.
Pašlaik cilvēki biežāk izvēlas subsidēto, konvencionāli audzēto pārtiku, jo tā ir lētāka. Bet, ja šie lauksaimnieki kompensētu videi radīto kaitējumu, bioloģiski audzētā pārtika noteikti būtu lētāka.
Jā, lauksaimnieku lobijs ir ļoti ietekmīgs, un nekur pasaulē šajā nozarē nedarbojas princips “piesārņotājs maksā”. Bet redzu, ka viss iet uz labu, cilvēki prasa ekoproduktus un ir rezultāts: bioloģisko produktu sortiments pieaug, tie parādās lielveikalos, bet jāatzīst, ka netrūkst arī zaļmaldināšanas. Žēl, ka mums Latvijā joprojām trūkst lielu bioloģisko zemnieku saimniecību, jo industrijas lobijs ir spēcīgs.