Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

ASV CDC direktore: Covid-19 delta variants ir viena no lipīgākajām infekcijas slimībām (19)

ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) direktore Rošela Valenska
ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) direktore Rošela Valenska Foto: POOL/REUTERS

ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) direktore Rošela Valenska paziņojusi, ka Covid-19 delta paveids esot viena no lipīgākajām infekcijas slimībām, ko viņa redzējusi sava darba mūža laikā, vēsta raidorganizācija CNBC.

Kā liecina jaunākie dati, delta paveids ir tik lipīgs tāpēc, ka inficētie deguna dobumā pārnēsā līdz pat 1000 reižu vairāk vīrusa materiāla nekā tie, kas inficējušies ar sākotnējo vīrusa variantu.

"Delta paveids ir agresīvāks un daudz lipīgāks par iepriekš cirkulējušajiem variantiem," Valenska ceturtdien sacīja žurnālistiem. "Tas ir viens no infekciozākajiem zināmajiem elpceļu vīrusiem, kā arī viens no infekciozākajiem, ko esmu redzējusi savas 20 gadus ilgās karjeras laikā."

Covid-19 delta paveids strauji izplatījies ASV, kur tas tagad sastāda 83% no visiem izsekotajiem inficēšanās gadījumiem. Jūlija sākumā delta varianta izplatība vēl bija tikai 50%.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, jauno inficēšanās gadījumu skaits ASV pieaudzis par 53%. Aizvadītajā diennaktī fiksēti vairāk nekā 37 600 jauni inficēšanās gadījumi. Hospitalizācijas rādītāji pieauguši par 32% (apmēram 3500 gadījumi dienā), savukārt nāves gadījumi - par 19% (aptuveni 240 gadījumi dienā).

97% ar Covid-19 simptomiem hospitalizēto pacientu ir nevakcinēti.

Pašlaik ASV 99,5% no visiem Covid-19 nāves gadījumiem ir nevakcinēto vidū.

Covid-19 visstraujāk izplatās ASV apgabalos ar zemiem vakcinācijas rādītājiem, kamēr vietās, kur vakcinēti daudzi cilvēki, jauno inficēšanās gadījumu ir mazāk.

Trīs štati ar zemu vakcinācijas līmeni - Florida, Teksasa un Misūri - sastāda 40% no visiem jaunajiem inficēšanās gadījumiem valstī. Jau otro nedēļu pēc kārtas katrs piektais jaunais inficēšanās gadījums tiek atklāts Floridā.

"Vīruss negrasās padoties. Tas turpina meklēt nākamo neaizsargāto cilvēku, ko inficēt," sacīja Valenska.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu