Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Faktori, no kā atkarīga "Bitcoin" cena (20)

Foto: Reuters / Scanpix

Pagājušajā nedēļā “Bitcoin” pirmo reizi kopš maija krituma pārsniedza 50 000 dolāru atzīmi. Tas noticis nevis tādēļ, ka kriptovalūtā vairāk sāktu ieguldīt “neprofesionālie investori”, bet gan tādēļ, ka palielinājusies institucionālo investoru un nefinanšu kompāniju aktivitāte, kas izmanto “Bitcoin” kā jaunu aizsargaktīvu.

Eksperti gan brīdina, ka līdz ar lielo investoru aktivitātes palielināšanos “Bitcoin” vērtības pieaugums ir drīzāk spekulatīvs, vēsta “The Bell”.

Pagājušās pirmdienas rītā “Bitcoin” cena pirmo reizi kopš maija vidus pārsniedza 50 000 dolāru atzīmi. Tiesa gan, dienas beigās koriģētā kriptovalūtas vērtība bija 49 400 dolāri, liecina “CoinDesk” dati. Tas joprojām ir ievērojami zemāk nekā vēsturiskais maksimums, kas tika sasniegts pavasarī, – 64 800 dolāru, pēc kā sekoja ievērojams kriptovalūtas kursa kritums, zemākajā punktā nesasniedzot pat 30 000 dolāru atzīmi.

Viens no galvenajiem vērtības krituma iemesliem bija kriptovalūtas glabāšanas aizliegums, aktīvu pārvaldība, kā arī liegums to izmantot kā norēķinu līdzekli Ķīnā, atgādina CNBC.

2017. gadā kriptovalūtas vērtības straujais pieaugums tika skaidrots ar privāto investoru un spekulantu uzvedību.

Šī gada pieaugums tiek saistīts nu jau ar lielo investoru un kompāniju investīcijām, kas “bitkoinus” savos portfeļos glabā kā aizsargaktīvu. Protams, nevar izslēgt iespēju, ka tas ir arī veids, kā nopelnīt.

Ziņas par lielo investoru interesi radīja “Bitcoin” vērtības pieaugumu jūlijā un augustā. Jūlija pēdējo 10 dienu laikā kriptovalūtas vērtība pieauga no 29 600 dolāriem līdz 41 200 dolāriem. Startu pozitīvajai izaugsmei deva kriptovalūtu konference “The B Word Conference” 22. jūlijā, kurā atbalstu “Bitcoin” pauda Īlons Masks, “Twitter” dibinātājs Džeks Dorsijs un investīciju kompānijas “ARK Invest” dibinātāja Ketrina Vuda. Viņa ir privāto investoru elks lietotnē “Robinhood”.

Jūlija beigās “Bitcoin” vērtība strauji pieauga, ņemot vērā publikācijas “Amazon” mājaslapā. Tur tika ziņots, ka uzņēmums meklē digitālo valūtu un blokķēžu speciālistu. Investori saprata, ka “Amazon” nākotnē varētu ļaut norēķināties ar kriptovalūtām. Tiesa gan, “Amazon” šādu iespēju vēlāk noliedza.

Pēdējās nedēļas laikā uz “Bitcoin” vērtību pozitīvu ietekmi atstājuši divi jaunumi. Pirmkārt, 20. augustā lielākā ASV kriptobirža “Coinbase” paziņoja par plāniem ieguldīt 500 miljonus dolāru digitālajos aktīvos un nākotnē investēt tajos 10% no peļņas. “Coinbase” bija jākļūst par pirmo publisko kompāniju, kas bez “Bitcoin” pārvalda arī “Ethereum”, protokola “Proof of Stake” aktīvus, “DeFi” aktīvus, kā arī citas alternatīvās digitālās monētas, kas pieejamas tirdzniecībā “Coinbase”.

Otrkārt, 23. augustā maksājumu serviss “PayPal” paziņoja par iepriekš plānotu kriptovalūtu pakalpojumu sākšanu Lielbritānijā. Iepriekš tas bijis pieejams tikai ASV iedzīvotājiem.

Tāpat aug arī citu kriptovalūtu vērtība – pēc “Coinmarketcap” datiem, visa kriptovalūtu tirgus vērtība mēneša laikā ir pieaugusi no 1,2 triljoniem dolāru līdz 2,2 triljoniem. Lielākā alternatīvā kriptovalūta “Either” pēdējā mēneša laikā pieaugusi par vairāk nekā 50%. Savukārt “joku kriptovalūta” “Dogecoin”, par kuru atzinīgi izteicies un kurā arī investējis miljardieris Masks, kopš maija krituma augusi par 63%.

Savā iknedēļas komentārā “Coinbase” norāda, ka kriptovalūtas ar nelielu kapitalizāciju arī piedzīvo pieaugumu, jo arvien vairāk investoru tās atzīst un galvenais – iegulda naudu tajās.

Kas notiks tālāk?

Šeit gan jāatceras, ka kriptovalūtu pieaugums ir spekulatīvs. Liela daļa lielo investoru izmantoja “Bitcoin” cenas kritumu par 50%, CNBC norādīja kriptovalūtu biržas “Luno” attīstības nodaļas vadītājs Vidžajs Aijars.

Ieguldījumi kriptovalūtās joprojām ir pielīdzināmi loterijas biļetes iegādei – fundamentālu faktoru, kas precīzi skaidrotu kriptovalūtu vērtību, nav. Kā atgādina eksperti, iepriekš “Bitcoin” uzskatīts arī par “aizsardzības līdzekli” pret inflāciju, tomēr, kā rādīja situācija maijā un jūnijā, “Bitcoin” vērtība nokritās, neraugoties uz faktu, ka inflācija pieaugusi. Tādējādi pašlaik “Bitcoin” nevar uzskatīt par pilnvērtīgu aizsargaktīvu.

Svarīgākais
Uz augšu