Tikai cilvēks pats var izlemt, vai smēķēs, vai lietos alkoholu, vai nodarbosies ar fiziskām aktivitātēm, vai ēdīs pilnvērtīgi un sabalansēti, vai centīsies samazināt stresu ikdienā. Starp citu, mazkustīgums ir riska faktors, kas nosaka 10% priekšlaicīgas nāves gadījumu pasaulē. Riska faktoru novēršana ir paša rokās. Nemaināmie riska faktori ir vecums, dzimums un ģimenes anamnēze (kādas slimības ģimenē bijušas utt.).
Stress ietekmē visus bioķīmiskos procesus organismā
Ko tad darīt visa iepriekšminētā sakarā? Kā klīniskais psihologs savā praksē sastopos ar ilgstoši paaugstināta stresa gadījumiem, bet, kā jau minēju iepriekš, stresa reakcijas ietekmē daudzus bioķīmiskos procesus mūsu organismā, tostarp arī vielmaiņu un holesterīna rādītājus. Arī alkohola un smēķēšanas atkarību jautājums ir psihiskās aprūpes speciālistu redzeslokā. Vēlamajā variantā cilvēks ir jāārstē kā vienots veselums, psihi uzticot psihologam, sirdi – kardiologam utt., bet brīdināt par riskiem būtu katra speciālista pienākums. Runājot konkrēti par holesterīnu, tā skaitliskos rādītājus asinsanalīzē daļēji var ietekmēt, ēdot sabalansēti un kustoties pietiekami daudz, tādējādi sekmējot vielmaiņu. Arī vairāk šķiedrvielu ēdienkartē pozitīvi ietekmē vielmaiņas procesus. Daži vienkārši paņēmieni – papētot, kas rakstīts uz iepakojuma – piemēram, cik piesātināto (kaitīgo) taukskābju satur produkts, varam izvēlēties to pirkt vai nepirkt, apēst un palielināt “sliktā” holesterīna līmeni vai nedarīt to. Jāpiezīmē, ka zināms tauku daudzums cilvēka organismā ir nepieciešams, jo tie vajadzīgi kā enerģijas avots, taukvielās šķīstošo vitamīnu uzņemšanai un citu funkciju nodrošināšanai.