Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes iecienītā makarūnu recepte

"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums
"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums Foto: Publicitātes foto

Virtuves sarunu ciklu "Dzīve ir garda" nobeigsim ar četru meitu māmiņas Ivetas Simsones makarūnu recepti, pie kuras tikt nebija nemaz tik vienkārši. Bet pēc vairākkārtējiem eksperimentiem Ivetai perfektā recepte ir rokā un viņa ir gatava tajā dalīties!

Mūsu iepriekšējā sarunā "Dzīve ir garda" Iveta mums atklāja, ka tas, ko viņa kā saldummīle visvairāk vēlas iemācīties, ir "mīļie makarūni": "Ļoti gribu, lai tie sanāktu vienmēr. Nevis: kā būs šoreiz - sanāks vai nesanāks?"

Interesanti, ka šie tradicionālie franču saldumi Ivetai ar pirmo reizi nemaz nav gājuši tik ļoti pie sirds: "Esmu vairākkārt pārliecinājusies, ka, nogaršojot kaut ko pirmo reizi, nevar izdarīt uzreiz pārsteidzīgu secinājumu, it īpaši situācijā, ja attiecīgais ēdiens nav gājis pie sirds. Tieši tā man bija ar makarūniem.

Pirmo reizi ēdot makarūnus, es nevarēju saprast, par ko cilvēki tā sajūsminās. Nodomāju: kas tur tik īpašs? Es pat teiktu, tie likās negaršīgi.

Līdz ar to mana pirmā tikšanās ar makarūniem nebūt nebija sajūsmas pilna (smejas)."

Foto: Publicitātes foto

Tomēr ar to viss nebeidzās, jo liktenīgi Iveta uzgājusi kādu meistarklasi. "Kādu dienu šķirstot sociālo tīklu lapas, uzdūros pasākumam: makarūnu meistarklase. Hmmmm, nodomāju, ka man tas jāpamēģina! Un, ja man negaršos manis pašas gatavotie makarūni, tad noteikti tie nav domāti manām garšas kārpiņām," par mēģinājumu likt sev iegaršoties makarūniem stāsta Iveta Simsone. "Aizgāju uz meistarklasi, sacepām makarūnus, sapildījām ar dažādām garšām, un, jā, -  tie bija debešķīgi! 

Devos mājās ar pašceptu makarūnu kastīti, un arī mājinieki bija sajūsmā. Tā sākās mana makarūnu apsēstība!"

Tā katros svētkos Simsonu ģimene turpmāk našķojās ar makarūniem, līdz tika nomainīta cepeškrāsns. "Ar jauno cepeškrāsni bija reizes, kad tie sanāca, bet bija arī daudz reižu, kad man tie nesanāca - saplaisāja. Ar garšu jau viss bija kārtībā, taču vizuālais izskats absolūti neatbilda manis vēlamajam. Un līdz ar to uz kādu laiku makarūnu cepšanu pārtraucu, jo bija milzīgs sarūgtinājums par to, cik ilgu laiku pavadi, tos gatavojot, un beigās nekā skaista..."

Kur tad slēpjas skaisto makarūnu noslēpums? "Jā, makarūni ir dikti cimperlīgi cepumi. Tiem ir nepieciešama diezgan precīza un nemainīga temperatūra cepšanas laikā.

Ilgi domāju par cepeškrāsns maiņu, bet bija ļoti grūti pieņemt šo lēmumu, jo mana "vintidžīgā" izskata cepeškrāns bija dikti mīļa, galvenokārt jau tās izskata ziņā, jo iederējās kopējā virtuves tēlā. Bet reizēm zvaigznes sakārtojas tā, ka lietas nokārtojas pašas. Un pie manis nokļuva jauna, moderna Electrolux cepeškrāsns," par cepeškrāsns maiņu stāsta Iveta. 

Protams, tiekot pie jaunās cepeškrāsns, Ivetas pirmais izmēģinājums ir tieši makarūni.

"Un varu no priekiem gaisā lēkt! Tie sanāca ar pirmo piegājienu - pirmo plāti! Jā, nedaudz jāpiešaujas pie piemērotas temperatūras, bet tie visi sanāca un neviens nesaplaisāja! Lūk, ko nozīmē vienmērīga un konstanta temperatūra. Esmu bezgala priecīga. Un domāju, ka makarūnu cepšana manā ikdienā būs atgriezusies ar jaunu jaudu," savos priekos dalās Iveta Simsone.

Padalīšos ar savu makarūnu recepti!

Es makarūnus cepu pēc itāļu metodes, kur cukurs tiek uzkarsēts sīrupā!

1. daļa:

  • 100 g izsijāti mandeļu milti;
  • 100 g izsijāts pūdercukurs;
  • 37 g olu baltums.

2. daļa:

  • 100 g cukurs;
  • 25 g ūdens;
  • 37 g olu baltums.
"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums
"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums Foto: Publicitātes foto

Izsijātos mandeļu miltus un pūdercukuru samaisa kopā un pievieno (37 g) olu baltumu, izveidojot marcipānam līdzīgu masu. Tad ielej katliņā ūdeni un cukuru tā, lai cukurs nepieliptu pie katliņa malām.

Karsē uz pakāpeniskas uguns līdz pat 118 grādiem (noteikti vajadzīgs termometrs) un nekādā gadījumā NEMAISĪT!

"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums
"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums Foto: Publicitātes foto

Sīrupam vāroties, sāc kult olu baltumus (37 g), līdz sāk veidoties mīkstas, bet jau viegli saturīgas putas. Tad lēnām lej klāt karsto sīrupu olu baltumiem un turpini kult vidējā ātrumā, līdz izveidojas spīdīgas un stingras putas. Sakulto masu liec klāt miltu masai un samaisi, taču nedrīkst pārmaisīt. Masa nedrīkst kļūt pārāk šķidra, tai viegli jāvijas tā, lai, paceļot lāpstiņu, var uzzīmēt 8.

"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums
"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums Foto: Publicitātes foto
"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums
"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums Foto: Publicitātes foto

Sapildi masu konditorejas maisiņā ar aptuveni 6 mm uzgalīti un veido makarūnus uz cepamā papīra vai silikona paklājiņa. Pēc uzspiešanas nogaidi 30-40 min, lai makarūni apvelkas ar plēvīti un nav vairs lipīgi.

Liek cepties 140-160 grādu temperatūrā (katrai cepeškrāsnij atšķirīgi) uz kādām 13-16 min.

"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums
"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums Foto: Publicitātes foto

Kā pateikt, ka tie ir gatavi? Kad makarūni jau cepušies kādas 12 minūtes, var atvērt cepeškrāsni un viegli tiem pieskarties -

ja cepurīte kustas, tad vēl jācep. Ja cepurīte ir nekustīga, tad makarūni ir gatavi.

Parasti astotajā/desmitajā minūtē makarūniem ir izveidojas slavenie makarūnu "svārciņi". Ja tie ir izveidojušies, tad makarūni tev ir izdevušies!

"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums
"Dzīve ir garda": Simsonu ģimenes makarūnu gardās receptes noslēpums Foto: Publicitātes foto

Vairāk par "Electrolux" cepeškrāsnīm uzzini te! Sapņu cepeškrāsni izvēlies te.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu